Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли каква е типичната италианска закуска?

29 юли 2024, 11:38 часа

Закуската в Италия не е най-важното хранене за деня и в повечето случаи представлява чаша кафе и сладки печива. Основните напитки, които италианците поръчват сутрин, са:

- caffe corto („късо“ кафе, силно еспресо)

- caffe doppio (двойно кафе)

- caffe lungo (дълго кафе, съдържа повече вода)

- cappuccino (капучино)

- latte macchiato (лате макиато - малко повече мляко и по-малко кафе от капучиното)

Силата на тези напитки може да се различава в различните заведения. Също така сможе да се случи, че „лате макиато“ да е по-силно от капучино, така че барманът също трябва да бъде „избиран“ индивидуално. Или можете просто да използвате автомати за кафе; в този случай качеството ще бъде по-лошо, но пък и цената ще е много по-ниска.

Но, разбира се, на закуска в Италия не е задължително да пиете кафе. За хората със здравословни проблеми поради кофеина, за кърмачките и децата има отлична алтернатива - безкофеинова напитка от ечемик. Но обикновено е малко по-скъпа от чаша обикновено кафе. Може да се купи във всеки магазин в Италия или да се поръча в кафене или бар. Любителите на млякото могат да си поръчат „орзо капучино“, което на вид и вкус не се различава от истинското кафе. Е, който изобщо не обича кафе, може просто да изпие чаша сок; някъде сервират прясно изцедени сокове.

Ако говорим за закуска в кафенета и барове, тогава целият този процес протича много бързо. Но има италианци, за които това е цял ритуал; те идват всеки ден в едно и също заведение, бавно пият чаша кафе, докато четат сутрешен вестник или просто си говорят с бармана. По правило баровете и кафенетата в Италия са отворени от 5 ч. сутринта.

Какво ядат за закуска в Италия?

Ако говорим за закуска в кафене, снек-бар или закусвалня, има много различни вкуснотии. Основна и най-любима, разбира се, е кроасанът „корнето“, който може да бъде с най-различни пълнежи - конфитюри с различни вкусове, сметана, шоколад, бял шоколад, без пълнеж, с кремообразен сладък пълнеж, по-рядко с шунка и сирене. На тези, които не обичат сладкото, за закуска се предлагат пици. За хора, които наблюдават телесното си тегло, има корнети с трици и дори с активен въглен.

Домашна закуска в Италия

Особеност на италианската закуска у дома е, че не се полагат много усилия за приготвянето й (пържене, настъргване, варене). Просто набързо се похапват бисквити с мляко или сок, препечен хляб или просто хляб със сладко и течен шоколад. Някои хора предпочитат да купуват полуготови корнети и други сладкиши и да ги пекат сами във фурната – така за 20 минути италианската домашна закуска е готова. Тези, които следят за фигурата си, закусват мюсли.

Детска закуска в Италия

Детската закуска не се различава от тази на възрастните. Ако децата ядат в закусвалня, то, естествено закуската им ще бъде някакъв вид поничка или кроасан с мляко, сок или топъл шоколад. Много италиански деца не могат да си представят закуска без шоколадова паста, конфитюр, бисквитки и други не особено здравословни храни, така че децата в Италия (особено на юг) са, меко казано, добре хранени. Също така особено популярни са мюсли с плодове, корнфлейкс, кисело мляко, сандвичи със сирене и колбаси.

Закуска в италиански хотели

Много хотели в Италия предлагат основно континентална закуска (кафе, сок и кроасан). Печивата (кроасани, хляб, хлебчета) със сигурност ще бъдат пресни. Някъде се предлага нарязана шунка и колбаси, сирене, палачинки, тартини с масло, мюсли или английска закуска (бъркани яйца с колбаси, бъркани яйца с бекон).

Ето защо, когато резервирате хотелска стая онлайн, можете да изясните този въпрос предварително или дори да пропуснете закуската.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес