Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли единствено с какво се храни пандата?

08 април 2024, 10:11 часа

Бамбукът е от съществено значение за живота на пандите, защото 99% от тяхното меню се състои от издънките и листата му. По принцип това вечнозелено растение няма висока хранителна стойност. Ето защо, за да задоволят ежедневните си енергийни нужди, животните от най-разпространения и известен вид - гигантска или голяма панда (в интерес на истината, малката панда прилича повече на енот или лисица, а другите видове панди отдавна са изчезнали), трябва да ядат от 23 до 40 кг дневно от него.

Тази порция съответства на приблизително 3500 бамбукови стъбла - затова големите панди прекарват до 12 часа на ден в ядене сред бамбуковите гъсталаци! Неслучайно едно от названията им е „бамбукови мечки“.

Учени разгадаха тайната на окраската на пандата

Какъв вид бамбук ядат пандите?

Голямата панда яде японски бамбук, черен бамбук и воден бамбук, както и около 20 други видове от това растение. По принцип, предпочита корените и листата, а най-много харесва младите и крехки издънки. Въобще, през различните периоди на годината големите панди ядат различни видове и части от бамбук. През пролетта и лятото най-много им се услаждат издънките, през есента - листата, а зимно време - бамбуковите корени.

Но какво ядат пандите, освен бамбук?

Останалият 1% от менюто зависи от това къде живее пандата: сред хората или в естествената си среда. В зоологически градини или резервати големите панди обичат ябълки и моркови. Животните, хранени от персонала и от туристите, ядат също специално приготвен хляб и царевични кифли.

През горещото лято пандите се хранят с ябълки, замразени в парчета лед. За да се гарантира, че пандите получават достатъчно и здравословна храна, всички продукти се подбират внимателно преди хранене, преминавайки през няколко етапа на тестване.

А с какво се хранят пандите в дивата природа?

Изненадващо, понякога пандите в естествената си среда дори ядат малки гризачи и птици. Ала това се случва изключително рядко, защото такава плячка тепърва трябва да бъде хваната! Но тъй като пандите не са много бързи, трябва да разчитат на ранени и трудноподвижни животни. По-рядко ядат риба, мед, яйца, листа, плодове и корени.

Голямата панда е единственият хищник, чието меню включва толкова много растения. Предците й, както всички хищници, са яли предимно месо; но, все пак, тези животни принадлежат към семейството на мечките и винаги са били всеядни. Пандите имат зъби и храносмилателна система на хищник. И въпреки че в процеса на еволюцията преминали към хранене предимно с бамбук, те все още принадлежат към разреда на месоядните!

18 изумителни факта за пандите

Учените са установили, че промените в околната среда са довели до изчезването на повечето животни, ловувани от предците на гигантската панда преди около 7 милиона години. Така пандите трябвало да се адаптират и постепенно да преминат към растителна храна.

Време за хранене на панди в изкуствени условия

Гигантските панди имат по-къси черва. И за да попълнят енергийните си запаси, те трябва да отделят повече от 10 часа на ден за хранене. Менюто на панда, живееща сред хората, е по-богато и освен това не е необходимо тя да полага усилия за търсене на храна. Затова прекарва по-малко време в хранене и повече в сън.

В зоологическите градини обикновено пандата се храни всеки ден от 8.00 до 9.00 ч. и от 15.00-16.00. Обикновено именно тези часове са най-подходящи за туристически посещения, за да бъдат разгледани тези симпатични животни и да се получи възможност посетителите сами да ги хранят.

По време на екскурзии в зоологически градини с панди туристите имат възможност не само да научат рецептата на специален хляб за панди, но също така и да го приготвят сами. Така процесът на хранене на пандите сам по себе си се превръща в неповторима и незабравима емоция!

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес