Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли, че много хора пренебрегват срока на годност на този важен продукт за лична хигиена

21 октомври 2024, 13:28 часа

Когато става въпрос за проверка на срока на годност, по-вероятно е да проверявате само хранителни продукти. Но знаете ли, че дори пастата за зъби има срок на годност?

Още: С този лайфхак вече никога няма да отлагате задачите за по-късно

Целта на използването на паста за зъби е да поддържа зъбите ви здрави и да ги предпази от увреждане. Сега може би се чудите какво се случва, ако измиете зъбите си с паста за зъби с изтекъл срок на годност.

Изтича ли срока на годност на пастата за зъби

Да, пастата за зъби може да изтече поради някои активни съставки като флуорид, естествен минерал, който е изключително важен за предотвратяване на кариес. Трябва да знаете, че пастата за зъби обикновено има срок на годност две години, който можете да намерите отпечатан върху опаковката или тубата.

Безопасно ли е да използвате паста с изтекъл срок на годност

  • Това е по-рисковано и от кариес

След като пастата изтече, флуоридът започва да действа и губи своите способности. Така зъбите ви няма да имат необходимата защита и бавно ще започнат да се развалят.

  • Пастата може да съдържа микроорганизми

Още: Експерти отговарят: Имат ли гримовете срок на годност

След като пастата за зъби изтече, в нея могат да започнат да се развиват гъбички и бактерии. И поставянето им в устата ви може да наруши вашата орална флора, което води до повишен риск от инфекция на венците.

  • Може да не ви осигури свежо усещане в устата

Повечето хора обичат усещането за свежест, което идва от миенето на зъбите. За съжаление, паста с изтекъл срок на годност може да не ви даде това.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес