Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зловещи същества от японската митология

19 април 2022, 16:10 часа

Както във всяка митология, в японската също присъстват опасни и злобни същества, които причиняват нещастия на хората.

Юки-она

Sawaki Suushi / Public Domain

Според легендите, юки-она, асоциирана със зимата и изключителен студ, представлява дух на момиче, което веднъж пропаднало в снега завинаги. Името му означава „снежна жена". Юки-она изниква в снежните нощи във вид на висока, стройна девойка с дълга черна коса, облечена в бяло кимоно. Тя почти не се забелязва на снежния фон поради нечовешки бледната, сякаш прозрачна кожа. Но въпреки красотата им, очите на юки-она вселяват страх у хората. Тя се носи над снега, като не оставя следи и понякога се превръща в облак от сняг или мъгла. Според някои легенди, няма крака – което е характерно за много японски призраци.

Натурата на юки-она варира в различните приказки. В отделни случаи се задоволява да гледа как жертвата й умира. По-често е вампир, който убива мъже, за да изпие кръвта им и да получи тяхната жизненост; или пък действа като вещица. След нейния дъх или целувка, ледени като самата смърт, пътниците остават във вид на безжизнени, вдървени тела. Други легенди надаряват юки-она с още по-жесток и кръвожаден характер. Според отделни вярвания, тя може да влезе в къща и да навреди на хората единствено, ако бъде поканена като гостенка.

Капа

Reikai / Public Domain

Това е воден дух, олицетворение на божеството на Водата. Видът му е много специфичен: съчетание между жаба и костенурка. Притежава жабешка кожа, а вместо нос има клюн. Пръстите на ръцете и краката са съединени с плавателна ципа. Тялото му излъчва рибешка миризма. Капа носи върху темето си чинийка - тя му придава магическа сила. Но винаги трябва да е пълна с вода, в противен случай духът ще изгуби силата си, дори може да умре.

Около една трета от познатите изображения представят капа като подобие на маймуна: тялота му навсякъде е покрито с косми, носът му е почти невидим, на ръцете си има палец. За разлика от обичайния капа не носи чинийка на главата, защото върху темето си има вдлъбнатина, също във вид на чинийка; а черупката на костенурка е възможно да липсва. Капа е почитател на борбата сумо, обича риба, плодове и краставици. Поверието е, че ако човек улови капа, той ще изпълни всяко негово желание. Но по принцип е опасно същество, което примамва или влачи във водата животни и хора.

Йорогумо

Gazu Hyakki Yagyō / Public Domain

Това е призрак-паяк, който има навика да взема формата на красива жена. Йорогумо свири прекрасна музика на лютня в запустяла горска колиба, за да привлече вниманието на случайно минаващ пътник. Докато човек е омагьосан от неземната музика, йорогумо го увива в паяжина, за да осигури храна за себе си и за своето потомство. Има някои вярвания, че след като паякът живее 400 години, се сдобива с магически сили. В някои истории йорогумо, взел образа на прелестна красавица, моли самурай да се оженят. Също така, за да внуши съчувствие и доверие, се явява като млада жена с дете. Древните японски гравюри представят йорогумо като наполовина паяк, наполовина жена, заобиколена от децата си.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес