Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златото на земята е достатъчно да я покрие цялата

02 февруари 2022, 09:15 часа

Повече от 99 процента от златото на Земята липсва - цялото е потънало в центъра на планетата преди милиарди години. Всъщност, казва геологът Бърнард Ууд от университета Макуори в Австралия, има достатъчно злато в земното ядро, за да покрие повърхността на Земята.

Как се стига дотам? Земята се е образувала от поредица от по-малки планетезимали, които се разбиват заедно в продължение на 30 милиона до 40 милиона години. Ууд пресмята колко злато трябва да присъства в земната кора, като сравнява състава на кората с този на метеоритите, подобни на планетезималите. Той заключва, че земната кора е изчерпана от злато, платина и никел и предполага, че всички тези обичащи желязо елементи са били привлечени в богатото на желязо ядро ​​на Земята, докато повърхността му е все още океан от разтопена магма.

Келтско злато е открито в Германия

Всъщност, ако по-късно метеоритите не бяха отложили злато на повърхността на Земята милиони години след като ядрото ѝ се е образувало напълно и кората ѝ се е охладила, златото би било още по-рядко и скъпо, отколкото е днес.

Какво носи по-висока доходност от златото?

Ууд е изчислил, че 1,6 квадрилиона тона злато трябва да лежат в земното ядро. Това може да звучи много, но всъщност е само малък процент от общата маса на ядрото - около една част на милион. Ядрото съдържа шест пъти повече платина, отбелязва Ууд, „но хората се вълнуват по-малко от това, отколкото от златото“.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес