Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златни бижута - всичко, което трябва да знаете

19 юли 2021, 08:20 часа

Златото - синоним на лукс и просперитет с който хората обичат да се обграждат от хилядолетия. За някои инвестиция на капитал, за други блестящи дрънкулки, добавящи нотки на блясък към стила. Какво си струва да запомните, когато решите да купите златни бижута? 

Златните бижута са добра инвестиция. Не само защото тази руда се представя добре в световните рейтинги и винаги е била добра инвестиция, но преди всичко защото е елегантно допълнение към стила с вечен чар. Нищо не допълва стила, който златото дава. Въпреки това, преди да купите първата си дрънкулка подгответе се добре за пазаруване и проверете какво трябва да запомните, за да си купите продукт с добро качество.

Пробен и карат

Не си мислете, че златният пръстен, който блести толкова красиво в бижутерския магазин, е чисто злато. Ако случаят беше такъв, той може да ви разочарова с това колко бързо се надрасква и деформира. Златото е чуплив метал който лесно се деформира, така че при производството на бижута се използват неговите сплави с други метали с по-голяма якост. В резултат на това златните бижута стават по-устойчиви на абразия и деформация.

В зависимост от сплавта, съдържанието на злато обикновено варира от 33 до 96 процента. Финотата и карата показват процента на златото. Отчетените стойности са унифицирани по целия свят благодарение на универсалната система за идентификация. Обикновено златните бижута имат маркировки 18 К, 12 К, 0,585 или 0,750. Буквата "К" е карата - 1/24 от теглото на златото в сплавта. 

Жълто, бяло, розово - каква е работата с тези цветове?

Бяло злато, розово, жълто. Чудите се откъде идват тези цветове? В днешно време златото се смесва с други метали - най-често срещаните са паладий, цинк, мед и сребро. В зависимост от процента на сместа, златото може да приема различни цветове. Бижутата от почти бяло злато са резултат от смесването с никел или паладий - добавени към златото, те го обезцветяват и правят бижутата да изглеждат платинени. 

В последно време розовото злато също придоби голяма популярност. Както при бялото злато, този нюанс се постига чрез добавяне на друг метал към сплавта, а именно мед. Благодарение на него сместа придобива червеникави отражения, които в зависимост от процента на медта могат да бъдат по-фини или изразителни.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес