Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелените площи могат да подобрят психичното ви здраве!

18 ноември 2022, 12:14 часа

Нашият модерен свят понякога може да се окаже изключително претоварен. Непрекъснатият поток от новини и световни събития може да натовари психическото здраве дори на най-оптимистично настроения човек. Може би нарастващите разходи за инфлация са постоянно в ума ви или пък мислите за задачите, които ви чакат на следващия ден. Каквото и да е, прекарването на време в зелени площи може да бъде отдихът, от който се нуждаете. Престоят навън сред природата може да бъде полезен при тревожност, депресия и други проблеми с психичното здраве. Например изследванията на екотерапията (вид лечение, което включва участие на дейности на открито сред природата) показват, че тя може да помогне на хора с лека до умерена депресия.

Учени: Този чай е най-добрият лек за паметта и депресията

Това може да е резултат от съчетаването на естествената среда с физическа активност и социално взаимодействие. По подобен начин естествената светлина на открито може да бъде полезна за хората, страдащи от сезонно афективно разстройство (форма на депресия, която засяга хората през определени периоди от годината). Установено е, че прекарването на време сред природата подобрява настроението и намалява стреса по няколко причини. Като начало, когато сме потопени в природата, ние се откъсваме от заобикалящия ни свят. Разходката сред природата и забелязването на сетивни детайли, като звука на вятъра, преминаващ през листата или миризмата на прясно окосена трева, може да помогне за облекчаване на стресиращото ни мисловно действие. 

Солени глоби за паркиране в зелени площи и по тротоари

Независимо дали обичате да се разхождате, да тичате, да практикувате йога или да медитирате, правенето на това сред природата може допълнително да подобри физическата ви форма. Нещо повече, излагането на добри бактерии в зелените площи може да помогне за повишаване на имунитета и намаляване на възпаленията. Също така проучване показва, че хората, които живеят близо до природата или често са физически близо до зелени площи, изпитват по-малко физически признаци на стрес. Друго скорошно проучване установи, че едночасова разходка сред природата намалява активността в областите на мозъка, които обработват стреса. Може би се чудите дали разходките сами по себе си облекчават стреса.

Психичното здраве на българина се влошава

Въпреки че ходенето е едно от най-добрите упражнения за облекчаване на стреса и тревожността, ще извлечете повече ползи от разходките си, ако ги правите сред природата. Растенията естествено филтрират въздуха, като по този начин подобряват качеството му. Всъщност има няколко стайни растения, които могат да направят същото и за вашия дом. Освен че ви осигуряват свеж въздух за дишане, зелените площи помагат и за освежаване на душевното ви състояние. Не се изненадвайте, ако разходката сред зеленина породи творческа идея или ви накара да се почувствате по-съсредоточени и внимателни.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес