Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчукът, който често пренебрегваме, но той сваля кръвната захар за минути

23 януари 2022, 15:20 часа

При диабет тип 2 обикновено се наблюдава рязко понижаване на органичното производство на хормона инсулин, който е основният регулатор на кръвната глюкоза. В резултат на това кръвната захар достига потенциално опасни високи стойности.

Позовавайки се на различни проучвания, лекарите препоръчват консумацията на определени храни, които имат способността да понижават нивата на кръвната захар. В тази връзка бамята привлича все повече вниманието им, пише medikforum.ru.

Сокът от нея е идентифициран от Diabetes UK като понижаващ кръвната захар. Препоръчително е да се приема сутрин при хора с диабет тип 2.

Според учените, консумацията на пресен сок от бамя може да окаже мощен ефект по отношение на понижаване нивата на кръвната захар и по този начин да бъде от полза при пациенти с диабет тип 2.

"Доказателствата за свойствата на този зеленчук да понижава нивата на кръвната захар се увеличиха през последните години", твърдят лекарите.

Неразтворимите фибри, съдържащи се в бамята, спомагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като забавят скоростта, с която глюкозата се абсорбира в кръвния поток от чревния тракт. Това твърдение е доказано чрез тестове in vitro и in vivo.

Също така, за намаляване и стабилизиране нивата на кръвната захар, лекарите препоръчват консумацията на храни с нисък гликемичен индекс - към тях спадат пълнозърнести храни, плодове с ниско съдържание на захар, горски плодове, зеленчуци и бобови растения.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и специалист по здравословно хранене, както и да отмени предписаното лечение! 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес