Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо знамето на Непал е в триъгълна форма?

08 юли 2024, 17:00 часа

Държавните знамена по света
Странно, но повечето национални знамена много си приличат. Над 75 процента от тях включват червения цвят, а над 72 процента включват белия цвят. Цели 30 национални знамена включват комбинация от червено, бяло и синьо. Изключително често срещани са ивиците, звездите и кръстовете.
Не съществуват правила и международни органи, които да определят как може и как не може да изглежда знамето на една държава.

Въпреки това, всички знамена, освен едно, са във формата на правоъгълник. Знамената на Швейцария и Ватикана са под формата на квадрат, но тъй като квадратите са вид правоъгълници, това не е толкова необичайно.
Единствената държава, чието знаме не е под формата на правоъгълник, е Непал.

Защо България няма нито едно пленено знаме?

Националното знаме на Непал
Знамето на Непал е най-уникалното знаме в света. Това е единственото знаме, което не е четириъгълно. Знамето е в пурпурно червено. Това е цветът на рододендрона - националното цвете на Непал. Пурпурночервеният цвят е символ на храброст, показваща смелите предци на страната. Двата триъгълника представляват Хималаите, както и двете основни религии в страната - индуизъм и будизъм. Синята рамка на знамето е знак за мир. Триъгълникът е индуиският знак за успех, който се наблюдава от ерата на Махабхарата заедно с Рамаяна. Небесните тела символизират стремежа на страната да оцелее колкото луната и слънцето. 

Слънце и луна в знамето на Непал
Присъствието на слънцето и луната на националния флаг на Непал символизира надеждата, че Непал ще живее толкова дълго, колкото слънцето и луната. Когато е създадено знамето, слънцето и луната са имали лица, показващи индуистките богове Сурия и Чандрама. Лицата имаха очи, нос, уши, чела. През 1962 г. лицата са заличени. Остават само слънце с 12 триъгълни лъча и луна с 8 триъгълни лъча.

Слънцето в знамето на Непал се състои от 12 триъгълни лъча, които се отнасят за 12-те месеца и 12-те зодиакални знака. Слънцето се смята за най-важната планета.
Луната символизира мира и приятелското поведение на хората, живеещи в страната.

Какво означават цветовете на българското знаме?

Защо знамето на Непал е в триъгълна форма?
Причината е във ведическата традиция на индуистките знамена, които обикновено са триъгълни. Знамето се създава в съотношение 3:4 с хипотенуза 5 във ведическата индустка традиция. Значението на това съотношение е вечно във Васту Шастра. Конституцията на Непал определя стандарта, който може да се използва за изчисляване на градусите на горния триъгълник.

Любопитни факти за знамето на Непал
* Националният флаг на Непал функционира както като държавно знаме, така и като гражданско знаме на нацията.
* Представлява комбинация от две знамена. На всеки триъгълник са изобразени видните враждуващи наследници на семейство Рама.
* Двата триъгълника в националното знаме символизират двете основни религии: индуизъм и будизъм.
* Знамето на Непал се смята за “най-математическият” флаг сред всички знамена в света.
* За създаването на Непалското знаме се събират над 35 000 души на 23 август 2014 г. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес