Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в знамето на Нидерландия няма оранжево?

18 юли 2024, 13:00 часа

Ако гледате спортно събитие, лесно ще разпознаете нидерландските състезатели и фенове в тълпите - сред всички сини, червени и бели цветове, яркото оранжево е трудно да се пропусне. Страната празнува всяка година Деня на краля, когато традиционно всички излизат по площади, лодки и паркове, облечени изцяло в оранжево. Нидерландците са прочути с няколко неща по света - лалета, сирене, колоездене и др., но любовта на нацията към оранжевия цвят също може да се добави към списъка.

Оранжевото символизира нидерландското кралско семейство от Оранската династия, а чрез оранжевия цвят се отдава почит към кралското семейство. Вилхелм I Орански е коронясан през 1544 г., като под негово ръководство оранжевият цвят се превръща в символ на нацията.

Какво означават цветовете на българското знаме?

Нидерландия и любовта й към оранжевия цвят
Оранжевият цвят става популярен сред нидерландците от края на 16-ти век, когато Вилхелм I Орански ръководи нидерландското движение за независимост срещу испанците. Наследявайки титлата от своя  братовчед в Южна Франция, Вилхелм I приема цветовете на Принца на Оранж - синьо, бяло и оранжево - а борците за независимост носят оранжеви униформи, за да се отличават. Влиянието на Вилхелм I и новооткритата мания на страната към оранжевия цвят водят до създаването но ново знаме с оранжеви, бели и сини ивици.

Рrinsenvlag: Кога знамето на Нидерландия беше оранжево?
Първото знаме на Нидерландия е с три цвята: оранжев, бял и син. Използва се във втората половина на 16-ти в., когато холандските провинции вдигат бунт срещу Испания. Ръководител на въстанието е принц Вилхелм Орански, а цветовете на знамето са заимствани от неговия герб. Това знаме се нарича Prinsenvlag на нидерландски – „Знамето на Принца“ и става основа за днешното знаме.

Интересно е, че през 20-ти век много десни националисти в Нидерландия отново приемат „Знамето на Принца“ като свое, определяйки го като “автентичното знаме” на страната. Тази идея, обаче, не се наложи.

Statenvlag: червено, бяло и синьо
Някои републиканци никога не приемат prinsenvlag и през 1660 г. оранжевото е почти напълно премахнато и заменено с червено. Така се създава нидерландското знаме, което всички познават днес: statenvlag („държавно знаме“).

Защо България няма нито едно пленено знаме?

Но защо оранжевият цвят е премахнат? Съществуват няколко теории за това.
Последиците от Гражданската война в Англия през втората половина на 17-ти век биха се усетили и в Нидерландия. Оранжевият цвят по принцип се свързваше със Стюартите - семейство, с което Оранската династия има много силни връзки, тъй като принц Вилхелм II се жени за Мария I Стюарт през 1641 г., а малко по-късно са свалени от власт.

Другата теория е свързана със смъртта на Вилхелм I Орански през 1650 г. и последвалата политическа несигурност, която доведе до постепенното изчезване на оранжевия цвят. Без Орански да заема позицията на национален лидер, републиканците в Нидерландия биха могли да заменят prinsenvlag със statenvlag, преди да забранят оранжевия флаг през 1652 г.

Втората теория е чисто практична. Синият и оранжевият цвят често били неразличими отдалеч, най-вече в морето.

Сто години по-късно държавният флаг е приет като официално национално знаме след Френската революция, когато червеното, бялото и синьото са приветствани като цветовете на свободата. От 18-ти век насам нидерландското знаме остава непроменено и много страни по света последват примера на Нидерландия, претендирайки, че червеното, бялото и синьото са цветовете на собствените им знамена.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес