Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

16 май 2024, 10:46 часа

Ако отидете на ресторант някъде на запад, вероятно ще получите голяма чаша с вода, но в Япония може да получите само една малка чаша вода. Японците вярват, че водата може да попречи на „храносмилателния огън“ и да затрудни усвояването на храната.

Още: 4 учебни предмета, които ще ви озадачат

И въпреки че правилното хидратиране е от решаващо значение за цялостното ви здраве, изпиването на чаши вода заедно с храната може да причини повече вреда, отколкото полза.

От нея може да ви пресъхне устата

Колкото и противоречиво да звучи, изпиването на чаша вода с храната може да доведе до пресъхване на слюнката ви. Някои хора обичат да добавят резенче лимон към водата си, което я превръща в кисела напитка, която влияе на секрецията на вашата слюнка. Тъй като слюнката служи като здравословно вещество в устната кухина, сухотата в устата може да доведе до някои неприятни симптоми, включително лош дъх. Водата с лимон може също така да влоши някои здравословни състояния, като например киселинен рефлукс, и може да увреди емайла на зъбите ви.

Тя може да навреди на храносмилането ви

Когато пиете вода по време на хранене, слюнката ви се разрежда. Това, от своя страна, влияе върху отделянето на стомашните сокове, отговорни за смилането на храната. В резултат на това стомахът ви получава по-слаби сигнали за разграждане на храната, което може да доведе до подуване на корема.

Забавя се усвояването на хранителните вещества

Тъй като пиенето на вода по време на хранене разрежда храносмилателните сокове, това се отразява на естественото ниво на киселинност на стомаха. Това се отразява негативно на храносмилателната ви система и кара тялото ви да усвоява по-малко витамини и хранителни вещества.

Възможно е да предизвика киселини

Приемането на вода по време на хранене увеличава обема на стомаха и увеличава натоварването върху него, подобно на обилното хранене. Това от своя страна може да влоши някои здравословни състояния и да увеличи риска от киселинен рефлукс. Тъй като пиенето на вода по време на хранене кара тялото ви да отделя по-малко храносмилателни ензими, това може да доведе до верижна реакция от странични ефекти, включително киселини.

Може да доведе до увеличаване на теглото

Пиенето на вода по време на хранене също може да доведе до натрупване на излишни килограми. Когато организмът ви не може да смила достатъчно добре храната, той я превръща в мазнини, което ви кара да качвате повече килограми. Пиенето на вода по време на хранене може също така да накара тялото ви да отделя повече инсулин в кръвта, което увеличава шансовете за складиране на мазнини в тялото ви.

Бонус: как да избягвате пиенето на вода по време на хранене

Въпреки че може да е трудно да устоите на желанието да пиете вода между хапките, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да го преодолеете.

Още: Защо и кога котката тъпче с лапите си?

  • Яжте по-малко солени ястия. Тъй като солта има склонност да ви кара да жадувате, по-добре е да избирате храни, които съдържат по-малко натрий.
  • Отделяйте време да дъвчете храната си. Добре сдъвканата храна се смила по-лесно от стомаха, а докато дъвчете, тялото ви произвежда повече слюнка, което намалява желанието ви да пиете вода.
  • Пийте вода 30 минути преди хранене. Пиенето на вода половин час преди хранене е един от най-ефективните начини да останете хидратирани. Тя може също така да ви накара да се чувствате по-сити, така че в крайна сметка да приемате по-малко калории.
  • Не яжте бързо. Ако хапвате набързо на път за работа, има вероятност това да ви накара да ожаднеете, тъй като ще почувствате нужда да напоите храната с вода.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес