Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да изплакваме зъбите си със сода за хляб?

02 октомври 2024, 15:30 часа

Зъбоболът може да се появи внезапно при всеки. Какво трябва да направите, ако нямате болкоуспокояващи под ръка? Обикновената сода за хляб ще дойде на помощ. Как може да помогне? Как да изплакнете зъбите си със сода за хляб, ще научите в следващите редове.

Защо да изплаквате зъбите си със сода за хляб

Това е отлично средство за облекчаване на остра и внезапна болка. То ще ви позволи да изчакате времето, преди да отидете на зъболекар. Содата има антибактериални и дезинфекциращи свойства, елиминира всички патогенни бактерии по лигавицата на устната кухина. Ето защо изплакванията са показани включително и след изваждане на зъб, те ще помогнат за предотвратяване навлизането на инфекция в дупката и развитието на възможни усложнения.

Още: Какво да направите, ако имате зъбобол и лекарят го няма?

Ще помогнат, ако не ви притеснява самият зъб, а възпалените венци около него, защото содата е в състояние да облекчи отока на тъканите.

Също така слаб разтвор на сода може да се използва през деня за поддържане на хигиената в устата. Миенето на зъбите след всяко хранене ще се отрази неблагоприятно на състоянието на емайла, а разтворът ще отстрани отлично остатъците от храна и ще предотврати образуването на плака.

Содата има и друго свойство - избелване. Тя може да се използва за изсветляване на зъбите. Но при твърде честа употреба може да изтъни емайла, затова преди да прибегнете до този метод, трябва да се консултирате със зъболекар, може би той ще предложи по-щадящо средство.

Как да изплакнете зъбите със сода

Още: Топъл или студен компрес да поставяме при зъбобол

Разтворът се приготвя в следните пропорции:

- една чаша топла преварена вода;

- една чаена лъжичка сода за хляб.

За да засилите антибактериалното свойство на разтвора, можете да добавите към него обикновена готварска сол в количество не повече от половин чаена лъжичка. За същата цел е възможно да добавите и една капка йод. Водата трябва да е топла, горещата вода само ще засили болката.

Още: Имаме зъбобол през нощта - ето какво първо да направим

Изплакнете внимателно зъбите със сода. Едно изплакване трябва да отнеме 15-20 секунди, а цялата процедура - поне 5 минути. В този случай ефектът ще бъде максимален.

Възможно ли е да се използват изплаквания със сода при заболявания на венците? За да не се причини вреда, най-добре е да се консултирате със зъболекар.

Ако лекарят е предписал изплаквания след изваждане на зъб, трябва да го правите с повишено внимание. Основното нещо - не измивайте от дупката на зъба кръвния съсирек, който го предпазва от проникване на инфекция, в противен случай може да се развие алвеолит - възпаление на зъбната дупка.

Трябва да се помни, че содата не е самостоятелен метод за лечение на зъбобол, а само помага за облекчаването му. Във всеки случай не може да се мине без посещение при зъболекар.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес