Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се събуждаме със стиснати зъби

12 август 2024, 22:15 часа

Събуждането сутрин трябва да бъде освежаващо начало на деня, но за много хора то е съпроводено със странен и неприятен симптом – стиснати зъби. Това състояние, известно като бруксизъм, е много по-разпространено, отколкото можем да си представим. Много хора не осъзнават, че стягат зъбите си по време на сън, докато не се сблъскат с последствията – болка в челюстта, главоболие или дори повредени зъби. Но защо се случва това и какво го предизвиква?

Какво представлява бруксизмът?

Бруксизмът е състояние, при което човек неволно стяга или скърца със зъбите си, най-често по време на сън. Това състояние може да бъде както временно, така и хронично, и може да засегне хора на всякаква възраст. Докато някои хора са наясно със своето състояние, други могат да не осъзнават проблема, докато не изпитат физически симптоми или не им бъде казано от партньор, който забележи шумното скърцане по време на сън.

Бруксизмът може да бъде разделен на две основни категории: нощен бруксизъм (по време на сън) и дневен бруксизъм (когато човек е буден). Въпреки че причините за двата типа могат да се припокриват, те често са свързани с различни фактори.

Няколко начина да спрете да стискате зъбите си, докато спите

Какви са причините за бруксизъм?

Причините за бруксизъм са разнообразни и често сложни. Една от основните причини е стресът и тревожността. Много хора, които преживяват силен стрес или емоционално напрежение, могат несъзнателно да започнат да стискат зъбите си като начин на справяне с напрежението. Това се случва както през деня, така и през нощта, когато мозъкът продължава да обработва натрупаното напрежение.

Други възможни причини включват нарушения в съня, като сънна апнея, при която дишането временно спира по време на сън, което може да доведе до стресови реакции в тялото, включително стискане на зъбите. Неравномерността на зъбите или неправилното им подреждане също може да предизвика бруксизъм, тъй като челюстта се опитва да намери подходящата позиция за почивка.

Генетичните фактори също могат да играят роля, като някои хора са по-предразположени към бруксизъм поради наследствени особености. Освен това, консумацията на стимуланти като кофеин и алкохол, както и пушенето, може да увеличи риска от бруксизъм.

спане, сън

Какви са последствията от бруксизма?

Бруксизмът може да доведе до редица неприятни последици, особено ако не бъде третиран своевременно. Една от най-честите последици е износването на зъбите, което може да доведе до чувствителност, кариеси и дори до нужда от зъбни коронки. Стискането на зъбите може също да причини болка в челюстта, главоболие, както и мускулни болки в лицето и шията.

В по-тежки случаи бруксизмът може да доведе до разстройство на темпоромандибуларната става (ТМС), което може да причини силна болка и затруднено отваряне на устата. Това състояние може сериозно да влоши качеството на живота и да изисква медицинска намеса.

Как да се справим с бруксизма?

Лечението на бруксизъм зависи от неговата тежест и причините, които го предизвикват. Едно от първите неща, които може да се направи, е да се опитате да намалите стреса и тревожността в ежедневието си. Техники за релаксация като медитация, йога или дълбоко дишане могат да помогнат за намаляване на напрежението и съответно на стискането на зъбите.

Скърцате със зъби? Как да спрем предизвикания от стрес бруксизъм?

В случаите на нощен бруксизъм, зъболекарят може да препоръча използването на специални предпазни шини, които се носят по време на сън и предпазват зъбите от износване. Ако бруксизмът е свързан с нарушения на съня, като сънна апнея, лечението на тези основни проблеми може да помогне за намаляване на стискането на зъбите.

Коригирането на зъбната захапка чрез ортодонтски процедури също може да бъде решение, ако неправилното подреждане на зъбите е причината за бруксизма.

Събуждането със стиснати зъби може да бъде знак за бруксизъм – състояние, което често е резултат от стрес или други здравословни проблеми. Въпреки че може да изглежда като дребен проблем, бруксизмът може да доведе до сериозни последствия за вашето здраве и качество на живот. Разпознаването на симптомите и вземането на подходящи мерки за справяне с тях са ключови за предотвратяване на дългосрочни проблеми. Важно е да обърнете внимание на това състояние и да потърсите помощ, ако забележите, че стискате зъбите си през нощта.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес