Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се провали "Игра на тронове"?

21 май 2019, 19:00 часа

(ВНИМАНИЕ: ТЕКСТЪТ РАЗКРИВА СЮЖЕТА НА ПОСЛЕДНИЯ ЕПИЗОД)

Наистина, провал. 8 години страхотни вълнения, епичен сериал, истински феномен, който накара милиони да тръпнат в очакване за всеки следващ ход на героите. И да объркаш жестоко точно последния епизод, при положение, че петият вдигна на макс температурата на съспенса...? Алогизмите бяха толкова много, че да се изброят е трудно, но нека опитаме.

1. Бран за Крал

Хубаво, търси се нещо неочаквано. Но неочаквано не винаги значи логично. Бран няма нищо общо с властта, не е изкушен от властта, не е изкушен нито като тиранин, нито като добровладелец. Това момче отдавна беше отплавало в безкрайните пространства на времето и текущите политически задачи при него изглеждат толкова нелепо, че си представяме следната картина: общо взето управлява Тирион, а Бран си седи в някоя стаичка с прибелени очи и се забавлява с това да гледа какво е станало в отминалите хилядолетия. Въобще цялата сюжетна линия на това момче започна страшно обещаващо, бе обвързана с мистичните сили в сериала и завърши колкото неочаквано, толкова и алогично. Бран бе единственият, който се бе отскубнал от играта на тронове и силата му е другаде, а не в управлението. И като чуеш от него някаква реплика, когато е поканен за крал, която гласеше: "Защо мислиш стигнах дотук"...Да бе...Бран през цялото време се наточил да бъде крал - повервахме.

2. Сив червей и дотраките - никакъв гняв?

Какво стана? Това бяха лоялни до кръв армии, които бяха готови да разкъсат всичко живо по пътя си в името на обичаната им кралица, която ги поведе през морета и робство към славата. И накрая, след смъртта на Денерис, Сив Червей стои просто така седи и слуша останалите льохмани как говорят за демокрация и управление и дори горкият изчаква да види кой ще е новия крал, за да разбере каква ще е неговата участ? Или пък дотраките разбират, че е прободена вечната им Халиси и си чешят мъдите на конете и си викат "Еми, кот такоа" и се прибират обратно да си дотрактстват в техните земи? Всъщност и на двете армии очите трябваше да се напълнят с кръв и да потърсят съвсем справедливо отмъщение.

КАКВО, ПО ДЯВОЛИТЕ СЕ ОБЪРКА, ЧЕТЕТЕ ТУК

3. Джон Сноу като нощна стража - ще пази кого?!

Действително, имаше някаква логика Джон Сноу да завърши в безкрайните ледове - там той изкова себе си като характер, такава е и просто фамилията му. Обаче все пак да попитаме: какво по-точно ще прави нощната стража? Няма бели бродници, няма зомбита, диваците са вече от нашите...Какво ще правиш тогава в онази пустош? Това е все едно след Втората световна война да върнат войниците обратно в окопите, понеже добре са си прекарали и да си спомнят доброто старо време - само дето около окопите няма нищо и седиш там по цял ден и играеш "Не се сърди човече".

4. Химията между Джон Сноу и Денерис...

Няма такава. Сравнете я с тази между Сноу и дивачката. Сноу и Денерис, колкото и да добри актьори да са, стоят без какъвто и да било контакт на екран. Като се целуват не ти пука, като се пробождат не ти пука, като се залюбват ти е все тая, като ронят сълзи един за друг пак ти е все тая. Сравнете техния "любовен" финал с финала между Ланистър и Церсей - той беше много по-трогващ, интересен, оставяше горчив и красив вкус, докато тези бяха като герои от анимета.

ОСТАНАЛИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ПРОВАЛА НА СЕРИАЛА ДОЧЕТЕТЕ ТУК!

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес