Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се калайдисват медните съдове?

18 април 2022, 17:00 часа

Калайджийството е стар занаят, съхранил бита и традициите, изхранвал много гърла векове наред. Потомствените занаятчии обикаляли села и градове, за да предлагат услугите си. Калайджийството е изчезващ занаят днес, тъй като медените съдове излизат от употреба и са все по-голяма рядкост така, както и потомствените калайджии. Защо се калайдисват медените съдове и защо занаятът е бил толкова значим, а трудът на калайджията търсен и уважаван?

Какво означава калайдисване?

Калайдисването представлява покриване на съдове от метал с калай чрез използване на различни методи и техники.

3 причини да се калайдисват медените съдове

1.       Основният отговор на въпроса защо се калайдисват медените съдове е свързан със здравето. Добре калайдисаният съд не позволява преминаване на вредни вещества от материала, от който е направен съда, в храната по време на топлинна обработка – готвене или по време на съхранение. Това е и основната причина да се покриват с калай металните съдове и предмети. Калаят е напълно безопасен и безвреден за човешкото здраве дори при висока температура – нагряване при готвене за разлика от медта. При нагряване тя лесно отделя вредни вещества в храната. Нещо повече – медта е силно реактивна с кисели храни. Всичко това я прави неподходяща за съдове, ако съдът не е калайдисан, и отговаря на въпроса защо се калайдисват медените съдове. За разлика от медта калаят е нереактивен дори с много кисели храни като оцет.

2.       Калайдисването е лесен начин за осигуряване на устойчиво покритие, предпазващо съдовете от корозия. Това е другият съществен отговор на въпроса защо се калайдисват медените съдове. Всъщност калайдисването може да се използва не само при медените съдове, но и за предпазване от корозия на повечето метали. Обикновено обаче се калайдисват предмети от мед и медни сплави, както и от стомана.

3.       Друг отговор на въпроса защо се калайдисват медените съдове е свързан с факта, че калаят е незалепващ. Тоест калайдисването осигурява незалепващ слой на съдовете и го прави предпочитано при тиганите, където незалепващото покритие е от ключово значение.

Какви методи на калайдисване съществуват?

Прилагат се 3 метода на калайдисване:

-          химическо, което може да се използва и в домашни условия, тъй като процесът не е особено сложен,

-          галванично, което е за промишлеността и има ключово значение за производството на бяла ламарина за хранително-вкусовата промишленост и за електронната промишленост,

-          горещо, което основно се прилага в промишлеността, но намира приложение и в бита, най-вече за калайдисване на медни проводници,

-          калайдисване с калаена вана, което може да се прилага както от любители, така и от професионалисти, но любителите винаги следва да имат предвид, че ваните за калайдисване следва да са специални.

Недостатъци на калайдисването

Основен недостатък е, че покритието от калай не е устойчиво във времето и това налага да се извършва многократно калайдисване през определени периоди – година-година и половина според степента и честотата на употреба на съда. Не се препоръчва употребата на метални прибори, бъркалки и прочие заедно със съд, който е меден и калайдисан, тъй като металните прибори лесно могат да надраскат калая. Те следва да бъдат заменени с дървени, устойчиви на нагряване, или с пластмасови, ако ястието и съдът не са горещи.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес