Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо с годините косата побелява?

06 януари 2021, 09:03 часа

Телата ни непрекъснато се променят и с течение на времето кожата и косата също се променят. Нека се спрем на последното. С напредване на възрастта косата често изтънява, започва да пада и цветът ѝ освен, че вече не е толкова наситен, но и започва да побелява. Защо?

Побеляването е естествен процес. С напредването на възрастта клетките в космените фоликули, които произвеждат меланин (пигмент), постепенно намаляват, карайки отделни косми да растат непигментирани или бели. Всъщност, "сивото" не е истински пигмент за коса, а цвят, който е резултат от нормалния пигмент на косата ви, смесващ се с бяло.

КАК ТРЯБВА ДА ПОЧИСТВАТЕ ГРЕБЕНИ И ЧЕТКИ ЗА КОСА

Някои здравословни проблеми, като заболявания на щитовидната жлеза и недостиг на витамини, могат да повлияят на стволовите клетки на косата отрицателно и да причинят преждевременно побеляване, преди очакваното. Какво значи това в цифри? Ако приемем, че средностатистическата жена започва да побелява между 35 и 40, то значи при здравословни проблеми тази възраст се измества дори към 25. Емоционалният и физическият стрес също могат да причинят преждевременно побеляват.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес