Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо първият шиен прешлен е кръстен Атлас?

28 октомври 2023, 17:33 часа

Атлас, героят на гръцките митове, беше наказан за неподчинение, защото трябваше да държи целия небесен свод на раменете си. Първият шиен прешлен е кръстен на този древен герой.

Как митичен герой държи небесния свод - "Атлас" държи череп

В древен Рим, когато се е раждал роб, на специално обучени хора са извивали вратовете. Така че от ранна детска възраст да бъде депресиран и неспособен да протестира. Очевидно затова в Древен Рим не е имало въстания до появата на Спартак. Биографията му е двусмислена, но се вижда, че той не е роден като роб, следователно вратът му не е счупен.

Източната медицина казва, че атласът е мост между тялото и ума. И това е ясно отбелязано. Изместването му води до натиск върху гръбначните артерии, което нарушава кръвообращението, храненето и оксигенацията. Четири от шестте сетивни органа се намират в главата, а атласът е свързващото звено на човешкото здраве и цялостната хармония.

Човешки прешлен на 1,5 милиона години откриха в Израел

Адекватната и правилна оценка на заобикалящата действителност също зависи от атласа, неговото изместване предизвиква неправилно предаване през продълговатия мозък, а правилно позиционираният атлас взема също толкова адекватни решения, той е прешленът на волята и успеха.

При изместване атласът оказва натиск и върху гръбначния мозък, в резултат на което се нарушава връзката между мозъка и различните органи и системи в тялото. Статистиката показва, че първият шиен прешлен е изместен при повече от 90% от хората.

Тялото ни е уникално и способно да се адаптира

Нашето тяло е уникално и способно да се адаптира, въпреки че ресурсите на всеки са различни и компенсацията ще бъде еднаква. Някои хора, водейки здравословен начин на живот, като се грижат за себе си, ще бъдат максимално здрави, докато други ще имат: мигрена, депресия, световъртеж, нервност и безсъние, постоянна умора, пълна липса на енергия и усещане за щастие.

Причината за изтръпването на пръстите може да е свързана с проблеми в кръста

Цялата мускулно-скелетна система също се адаптира към атласа, следователно деформации и измествания, в резултат на това, скоби на органи, нерви и артерии, което води до много рани и случаите, когато лекарите лекуват ефекта, но не и причината.

Затова трябва първоначално да се работи с врата и гърдите. Атласът се стреми към правилното физиологично състояние, започва естественото възстановяване на целия организъм. 

Трябва да намерим баланс. Защо, защото времето е загубено и колкото и да нагласяте бягащия атлас, той все ще се адаптира към главата, костите на черепа и цялата опорно-двигателна система.

Трябва да се правят физиологични упражнения, които стъпка по стъпка поставят костите на мястото им. И когато почувствате, че захапката ви се е променила, най-вероятно атласът ще се върне на полагащото му се място, но стъпка по стъпка.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес