Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо повечето специалисти отново препоръчват свинската мас?

25 февруари 2023, 14:22 часа

Свинската мас често се свързва с нездравословни мазнини, затлъстяване и инфаркти. Въпреки тези асоциации, свинската мас постепенно започва да се връща в употреба. 

Какво представлява свинската мас?

Свинската мас е животинска мазнина. През последните години тя се смята за нездравословна животинска мазнина, която трябва да бъде изключена от хранителния режим. Днес свинската мас се завръща и все по-често се препоръчва от диетолозите.

Свинската мас е основна храна в традиционната славянска и германска кухня. Често се обогатява със съставки като сол, кайма, лук, сланина и ябълка.

Въздействие на свинската мас върху здравето

Свинската мас често е отхвърляна заради съдържанието на нездравословни наситени мазнини. Всъщност те съставляват само 40% от състава ѝ, а новите изследвания все по-често показват, че този вид мазнини съвсем не е задължително да имат отрицателни ефекти върху здравето.

Свинската мас е с по-ниско съдържание на наситени мазнини в сравнение с други животински мазнини, като масло или лой, и с по-високо съдържание на полезните за сърцето мононенаситени мазнини, заради които се цени зехтинът.

Нашите баби знаят как се прави домашна свинска мас - научете тайната им

Здравословните мазнини съставляват 50 % от състава на свинската мас, докато в маслото те са само 32 %, а в кокосовото масло - само 6 %. Свинската мас в естествения си вид не съдържа и нездравословните трансмазнини. Една от ненаситените мастни киселини в свинската мас е стеариновата киселина, която понижава холестерола.

Свинската мас има още едно предимство, което никоя друга мазнина (освен маслото) не предоставя. Тя е един от най-богатите естествени хранителни източници на витамин D.

Съдържание на наситени мазнини в свинската мас

По-високото съдържание на наситени мазнини в свинската мас означава, че тя не гранясва толкова бързо, колкото растителните масла. 
Свинската мас има по-висока точка на кипене. Това я прави по-подходяща за пържене и топлинна обработка, изискващи високи температури. Химическият състав на наситените мазнини е много стабилен.

Ненаситените мазнини се развалят по-бързо и променят структурата си при продължително готвене. Поради това масла като рапичното или маслиновото, използвани за готвене при високи температури или многократно пържене (например във фритюрник), могат да отделят по-бързо свободни радикали и да достигнат по-бързо температурата си на възпламеняване.

Защо все повече хора използват свинска мас

Освен това според много готвачи свинската мас е по-вкусна и вероятно затова е била водеща в кухните на нашите баби. Тя е мазнината с най-големи кристали и затова прави печените изделия по-пухкави и хрупкави.

Качество на свинската мас

При всички тези полезни свойства на свинската мас не бива да се забравя, че според препоръките на диетолозите само 7% от консумираните калории трябва да идват от наситени мазнини.

Трябва да се внимава и за качеството на свинската мас. Ако продуктът остава твърд при стайна температура и не се налага да се съхранява в хладилник, това означава, че съдържа трансмазнини и малко витамин D. 
Ето защо вместо да купувате готова свинска мас, най-добре е да си я приготвите сами, за да сте в безопасност, което не е никак сложно. Всичко, което трябва да направите, е да нарежете сланината на кубчета и да я изпечете на слаб огън.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес