Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пералнята мирише лошо - грешките, които всяка домакиня допуска

16 ноември 2021, 12:01 часа

Както всеки домакински уред, така и пералнята изисква правилна грижа, в противен случай ще възникнат проблеми, включително и неприятна миризма.

Защо пералнята мирише лошо и как да избегнем това?

Този проблем се появява не само при старите уреди. Дори новата пералня може да мирише неприятно само след няколко седмици употреба, ако в нея започнат да се размножават микроорганизми.

Ето какви са най-честите причини за това.

Затворена врата

След пране в пералната машина остава влага. В затворени пространства това може да доведе до парников ефект. Тези условия се оказват благоприятни за развитието на различни бактерии.

Непрекъснато пране при ниски температури

При пране на икономичен и бърз режим се използва вода с температура под 40°C.

Праховете, особено евтините, не се разтварят добре при ниска температура и не успяват да убият всички микроби. В резултат от това микроорганизмите, останали от не добре изпраните дрехи, започват да се размножават и се появява лоша миризма.

Мръсно пране 

Микроорганизмите се развиват бързо върху мръсни предмети. Ако дрехите не са изпрани добре, престоят им в пералнята ще доведе до неприятна миризма.

Замърсени филтри

Във филтрите на пералнята машина се задържа и натрупва значително количество мръсотия. Ако не бъдат отстранени навреме, това ще доведе до размножаване на микрофлората.

Нередовно почистване

Отделението за прах трябва периодично да се измива и почиства. Препоръчително е гуменото уплътнение да се забърсва със суха кърпа след всяко използване на уреда.

Пране на дрехи с предмети в джобовете
Хартията, салфетките, цигарите и други неща се разпадат в процес на пране, а остатъците от тях се натрупват във вътрешната страна на пералнята. Всичко това води до появата на плесен и неприятна миризма, идваща от оборудването.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес