Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо паспортите ни са в различни цветове и защо вратите на асансьорите имат процепи?

28 февруари 2022, 14:35 часа

Защо паспортите се предлагат само в четири цвята?

Международната организация за гражданска авиация изисква всички страни да използват специфичен шрифт и размер на шрифта за всички официални документи, включително паспорти. Въпреки че има много изисквания, на които паспортите трябва да отговарят, конкретният цвят всъщност не е един от тях. Но повечето страни избират да използват прости тъмни нюанси на червено, зелено или синьо, защото изглеждат по-официални и крият мръсотия и износване.

Направете полета си по-удобен с ТЕЗИ трикове

Защо асансьорите имат малки отвори?

Забелязали ли сте някога малък процеп на вратата на асансьора? Е, може просто да ви спаси живота. Дупката се използва при спешни случаи, когато вратите на асансьора не се отварят и хората са заседнали вътре. В дупката се поставя ключ, който освобождава вратата за кацане на асансьора, така че всеки на борда да може да стигне до безопасността.

ЕТО защо старите книги миришат толкова добре

Защо старите вестници пожълтяват?

Ако някога сте виждали стари вестници, натрупани в къщата на баба и дядо ви, вероятно сте забелязали, че в крайна сметка те пожълтяват. Хартията променя цвета си поради процес, наречен окисление. Когато вестниците са изложени на въздух и слънчева светлина, химически процес ги кара да абсорбират повече слънчева светлина и да потъмняват от бяло до жълто.

Източник: Reader’s Digest 

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес