Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ни се пие вода след като хапнем сладко?

14 септември 2022, 15:33 часа

Колко често сте се чувствали неимоверно жадни, след като сте се почерпили с вкусен десерт? Вероятно сте се питали защо така става всеки път, когато хапнете нещо сладко? Според д-р Каролайн Аповиан - професор в Медицинския факултет на Бостънския университет, това се дължи на скок в нивата на захарта в кръвта. Захарта, след като достигне стомаха ни, се влива в кръвта ни. Това кара телесните клетки да отделят вода, за да възстановят баланса в кръвта. В случая клетките губят съдържанието си на вода и  изпращат сигнали до мозъка, който от своя страна предизвиква усещане за жажда.

Как можете да разрешите проблема с жаждата след прием на захар?

Глюкозата се абсорбира от червата и в кръвния поток доста бързо, може да почувствате жажда в рамките на пет или десет минути. Въпреки че много от нас може да пожелаят сладка напитка след приема на захар, доктор Аповиан категорично не съветва тази идея. Идеалният начин за утоляване на жажда, предизвикана от захарта, е като изпиете чаша вода. Когато консумирате повече захар, в тялото става объркване при системата за енергиен баланс, но също така получавате много празни калории. Най-добрият начин да утолите жаждата, предизвикана от захарта, е с чаша вода, въпреки че може да ви се иска нещо по-сладко, като сок, лимонада или горещо какао.

Силна жажда през нощта? Ето как да не се събуждате за вода

Други причини за жажда може да се дължат на много пикантна или солена храна. Освен това изследователи от проучване от юни 2021 г., публикувано в бразилския журнал по анестезиология, отбелязват, че „продължителното прекъсване на храненето може да намали стомашно-чревните и слюнчените секреции, да увеличи жаждата и сухотата в устата и дори да доведе до дехидратация“. С други думи, ако останете без ядене или пиене за дълго време, това също може да доведе до жажда.

Прекомерната жажда, известна в медицината като полидипсия, може да бъде един от симптомите на диабет тип 1 или тип 2. Някои лекарства, като диуретици (помагат да се отървете от излишната вода и сол от тялото) или демеклоциклин (лекува някои бактериални инфекции), също могат да бъдат причина за вашата крайна жажда. И накрая, може да изпитате силна жажда, ако има големи загуби на течности (напр. кръв) или сърдечна, чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Яденето на захар може да бъде приятно преживяване - просто се уверете, че имате нещо наблизо, за да утолите жаждата си. Но ако все още имате проблеми с жаждата и това се отразява на здравето ви, говорете с вашия личен лекар, за да не се окаже причината някое скрито заболяване.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес