Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да засаждате орех в двора си

25 март 2024, 09:47 часа

Съществува вярване, че орехите не могат да се засаждат близо до къщата. Някои поличби са свързани с това дърво, но дори градинарите с опит избягват да засаждат това дърво близо до къщата. Оказва се, че има защо.

Защо не трябва да засаждате орех в двора си? 

Дълго време предците ни са вярвали, че ядката има особена сила. Нейната черупка и кората на дървото са били използвани за амулети, които са предпазвали от мълния. Ядките са били използвани като парични талисмани.

Ако отрежеш орех - ето какво гласи поверието!

По някаква причина предците са вярвали, че засаденият в двора орех отнема благополучието, отнема радостта и води до нещастен семеен живот. Заради тези суеверия много градинари се отказват от идеята да засадят орех в двора си.

Но дори и съвременните градинари, които не вярват в суеверия, все още избягват засаждането на орехово дърво близо до къщата. И всичко това не е случано - ореховото дърво има силно разклонена коренова система, която може значително да увреди основата на къщата или оградата.

Освен това орехът има гъста корона и сянка, така че ще попречи на растежа на околните овощни дървета, храсти или цветя. Дори плевелите не могат да се вкоренят в съседство с орехи и още повече. Култивираните растения също няма да се вкоренят и да дадат реколта, ако до тях има орех.

Също толкова важен е факторът, че дървото може да причини влага, което ще се отрази неблагоприятно на експлоатационния живот на строителните материали.

Ореховото дърво има определени биологични характеристики. Листата му отделят фитонциди, които по принцип са безвредни за хората, но ако стоите близо до дървото за дълъг период от време, може да причини силно главоболие или безсъние.

Според поверията има и други дървета, които могат да окажат лошо влияние върху живеещите в дома, да привлекат неприятности, беди и нещастия в живота им. Ако тези растения вече са засадени, езотериците препоръчват да се отървете от тях. 

Списъкът с тях включва бреза, върба, плачеща върба, смърч, дъб, туя, трепетлика, топола, бряст и ела. Освен това някои от тези дървета имат мощна коренова система, която може да разруши основата на къщата.

За други дървета и храсти се твърди, че имат положителна енергия. Сред тях са круша, ябълка, череша, калина, шипка, клен, хвойна, акация и офика.

Неочаквани ползи на ореховите черупки в градината - ето за кои проблеми ще забравите


 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес