Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да подарявате или получавате цветя в саксии?

10 октомври 2023, 14:44 часа

Когато мислим за подарък, цветята винаги са сред първите опции. Като че ли подаряването на живи растения е нещо символично и красиво. Нека да видим защо саксийните цветя не са предпочитания избор както от логическа гледна точка, така и имайки предвид различни поверия

Защо не трябва да подарявате или получавате цветя в саксии?

На пръв поглед саксийните цветя изглеждат като идеалния подарък. Но преди да подарите на някого такъв подарък, е нужно да се съобразите с няколко важни фактора.

•  Нуждае се от грижи

Цветята се нуждаят от грижи. За тези, които не се занимават с градинарство, може да е трудно да се сещат, че трябва да се поливат, пресаждат и наторяват. Не всички хора имат време или търпение да се грижат за растенията и такъв дар може да се превърне в тежест, а не в радост.

10 най-добри стайни растения за подарък

• Цветята могат да изсъхнат

За съжаление растенията не винаги оцеляват на ново място. Ако подарено цвете в саксия изсъхне, това може да разстрои човек, особено ако растението е имало специално значение за него.

• Риск от алергични реакции

Някои видове цветя могат да причинят алергии. Ако не сте сигурни дали човек няма алергия към някое цвете, по-добре е да се въздържате от такъв подарък, за да избегнете неприятни ситуации.

• Вярвания

В допълнение към логическите съображения има и знаци, свързани с подаръци под формата на цветя в саксии. Езотеричните учения твърдят, че такива подаръци могат да носят енергийна информация и да влияят върху живота на получателя.

Според тези учения злите хора могат да използват растенията, за да упражняват негативни влияния. За тези, които отдават значение на тези вярвания, подобен подарък може да бъде истинско предизвикателство.

Жълти цветя: В какви случаи могат да се дават и кога не?

Какво да правим?

Ако решите да подарите цветя в саксия, не забравяйте да вземете предвид предпочитанията и интересите на човека. Най-добре попитайте дали би искал да получи такъв подарък. Това ще избегне недоразумения и ще направи подаръка наистина ценен за получателя.

Когато става въпрос за избор на конкретно растение, трябва да предпочитате онези видове, за които не са нужни екстра  грижи. Сукулентите, теменужките, папратите и орхидеите са отлични варианти, които няма да създадат проблеми с грижите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес