Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не се подарява сапун?

03 април 2022, 17:30 часа

Разнообразието от подаръчни козметични комплекти за всеки повод на пазара е огромно, като част от тях съдържат и сапун. Съвременните сапуни имат луксозни варианти, ръчно изработени видове и брандове, които струват много пари и могат да се поднесат като луксозен подарък. Сапун обаче не се подарява.

Защо не се подарява сапун според поверията?

1. Тези, които вярват в народните предзнаменования, се въздържат от подаряване на сапун, тъй като считат, че той ще доведе до проблеми във взаимоотношенията между подаряващия и получаващия подаръка. Считало се, че сапунът отмива доверието между хората, обичта между близките, привързаността и добрите отношения, поради което всячески старите хора избягвали да подаряват сапун на онези, на които държат.

Народни поверия: Как да имате винаги пари в дома си

2. Мъдростта на вековете ни сочи и още отговори на въпроса защо не се подарява сапун. Според народните вярвания и традиции подаряването на сапун е нежелателно, тъй като заедно с ароматния калъп подаряваме трудности и неприятности на човека, който го получава. Сапунът, който измива мръсотиите от тялото, сякаш ги запечатва в себе си и ги пренася в живота на хората, получили подаръка. След подобен подарък старите хора считали, че човекът, който го е получил, може да очаква беди, неправда и неприятности в живота си, свързани с него и близките му.

3. Друго народно поверие дава следния отговор на въпроса защо не се подарява сапун – отнемате щастието от живота на човека, на когото поднасяте този подарък. Обикновено правим подаръци на онези, които обичаме, и последното нещо, което искаме, е нещастието им.

Поверието твърди, че сапунът измива не само тялото на човек, но и душата му, отмива щастието от живота му и оставя късмета да изтече заедно с мръсната пяна в канала. Поради тази причина старите хора винаги искали нещо в замяна, ако се наложило да поднесат на някого като дар сапун – паричка или дребна символична стока, с която получаващият сапуна да го заплати и той да не бъда за него подарък. Така вярвали, че съхраняват в живота му късмета и щастието и избягват лошото предзнаменование, криещо се в подаряването на сапун.

Странни поверия, свързани с кучетата

Какво да направите, ако получите сапун за подарък?

Подобно на подаряване на нож, подаряването на сапун също е сочено от народните вярвания като причина за проблеми и загуби, за лоши взаимоотношения и страдания. Ако получите такъв подарък и вярвате в поверията, не го приемайте като желание на подаряващия да ви причини злини или да скъса отношенията си с вас. Твърде вероятно е човекът, поднесъл ви кутията с лъскава панделка, да няма представа какво казват народните поверия и да не го прави с умисъл. Ако се притеснявате, може лесно да се освободите от теглото на предзнаменованията, приемайки подаръка и без да обидите този, който ви го поднася. Просто му поднесете веднага в замяна нещо дребно като отплата. Това може да е цвете, картичка, химикал или каквото решите. Не е съществено да е скъпо и голямо, а просто да е отплата за сапуна, макар да е на много по-ниска цена от неговата.

Ако човекът ви е достатъчно близък, може да му разкажете защо не се подарява сапун и да му обясните защо му поднасяте обратно подарък на свой ред. В случай, че е по-далечен, бизнес партньор или непознат, просто му подарете календар, химикал или друг рекламен материал, който имате. Така ще си спестите обясненията и неудобството и ще сте сигурни, че отсрещната страна ще приеме подаръка без да е странно, че го правите и без да задава въпроси.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес