Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Мона Лиза е толкова известна?

30 август 2022, 16:31 часа

Пет века след като Леонардо да Винчи рисува Мона Лиза (1503–1519), портретът стои зад бронирано стъкло в музея Лувър и привлича хиляди блъскащи се зрители всеки ден. Това е най-известната картина в света и въпреки това, когато зрителите успеят да видят произведението отблизо, те вероятно ще бъдат озадачени от малкия сдържан портрет на обикновена жена. Тя е облечена скромно в полупрозрачен воал, тъмни дрехи и без бижута. Много се говори за нейната усмивка и поглед, но зрителите все още може да се чудят за какво е целият този шум. Наред с мистериите около самоличността на гледачката и нейния енигматичен вид, причината за популярността на произведението е една от многото му главоблъсканици. Въпреки че много теории са се опитвали да посочат една причина за известността на произведението на изкуството, най-убедителните аргументи настояват, че няма едно обяснение. Славата на Мона Лиза е резултат от много случайни обстоятелства, съчетани с присъщата привлекателност на картината.

Няма съмнение, че Мона Лиза е много добра картина. Тя била високо ценена, дори когато Леонардо работил върху нея, а неговите съвременници копират новата за онова време поза три четвърти. По-късно писателят Джорджо Вазари възхвалява способността на Леонардо да имитира отблизо природата. Наистина Мона Лиза е много реалистичен портрет. Мекото скулптурно лице на обекта показва умелото боравене на Леонардо със сфумато, артистична техника, която използва фини градации на светлина и сянка, за да моделира формата, и показва разбирането му за черепа под кожата. Деликатно рисуваният воал, фино изкованите кичури и внимателното изработване на нагъната тъкан разкриват проучените наблюдения и неизчерпаемото търпение на Леонардо. И въпреки че спокойният поглед и сдържаната усмивка не са били смятани за мистериозни до 19 век, зрителите днес могат да оценят двусмисленото й изражение. Леонардо рисува сложна фигура, която много прилича на сложен човек.

Много учени обаче посочват, че отличното качество на Мона Лиза само по себе си не е достатъчно, за да направи картината знаменитост. В крайна сметка има много хубави картини. Външните събития също допринесят за славата на произведението. Това, че домът на картината е Лувърът, един от най-посещаваните музеи в света, е случайно обстоятелство, което е добавило към ръста на творбата. Той пристига в Лувъра по заобиколен път, започващ от Франциск I, крал на Франция, в чийто двор Леонардо прекарва последните години от живота си. Картината става част от кралската колекция и векове след това портретът е уединен във френските дворци, докато Революцията не обявява кралската колекция за собственост на народа. След престой в спалнята на Наполеон, Мона Лиза е поставена в музея Лувър в началото на 19 век. С нарастването на покровителството на Лувъра расте и признанието на картината.

Какво се крие зад картината "Викът" на Едварт Мунк

Самоличността на жената на портрета скоро стана по-интригуваща. Въпреки че много учени смятат, че картината изобразява Лиза Герардини, съпруга на флорентинския търговец Франческо дел Джокондо, няма записи за такава поръчка от Франческо и гледачката никога не е била окончателно идентифицирана. По този начин неизвестната самоличност е дала фигурата на всяка характеристика, която хората искат да направят за нея. По време на романтичната епоха на 19-ти век простата флорентинска домакиня, която може би е била изобразявана, се трансформира в мистериозна съблазнителка. Френският писател Теофил Готие я описва като „странно същество...погледът й обещава непознати удоволствия“, докато други разказват за коварните й устни и омайваща усмивка. Английският автор Уолтър Патер стигна толкова далеч, че я нарече вампир, който „е бил мъртъв много пъти и е научил тайните на гроба“. Мистерията, която обгръща Мона Лиза през 19 век, продължава да определя картината и да предизвиква спекулации.

Междувременно 19-ти век също митологизира Леонардо като гений. През вековете след смъртта му той е бил уважаван добре, но не повече от уважаваните му съвременници Микеланджело и Рафаело. Някои учени обаче отбелязват, че с нарастването на интереса към Ренесанса през 19-ти век Леонардо става все по-популярно възприеман не само като много добър художник, но и като велик учен и изобретател, чиито проекти предвещават съвременни изобретения. Много от така наречените му изобретения по-късно бяха развенчани и приносът му към науката и архитектурата започна да се разглежда като малък, но митът за Леонардо като гений продължи и през 21-ви век, допринасяйки за популярността на Мона Лиза.

Писателите от 19-ти век предизвикват интерес към Мона Лиза, но кражбата на картината през 1911 г. и последвалата медийна лудост й привличат световно внимание. Когато новината за престъплението се появява на 22 август същата година, това предизвика незабавна сензация. Хората се тълпяхт в Лувъра, за да зяпнат в празното пространство, където някога е била висяла картината, директорът на картините на музея подава оставка, обвинения за измама се разпространяват във вестниците и Пабло Пикасо дори бил арестуван като заподозрян! Две години по-късно картината е намерена в Италия, след като търговец на произведения на изкуството във Флоренция алармира местните власти, че мъж се е свързал с него за продажбата й. Човекът бил Винченцо Перуджа, италиански имигрант във Франция, който за кратко работил в стъкленият Лувър върху селекция от картини, включително Мона Лиза. Той и двама други работници вземат портрета от стената, скриват се с него в килера през нощта и бягат на сутринта. Неспособен да продаде картината поради вниманието на медиите, Перуджа я скрива във фалшивото дъно на един сандък, докато не бъде заловен. Той е съден, осъден и хвърлен в затвора за кражбата, докато картината обикаля Италия, преди да се завърне триумфално в Лувъра. Дотогава много французи са започнали да смятат произведението за национално богатство, което са изгубили и възстановили.

Картина на Пикасо бе продадена за 24,6 милиона долара

Мона Лиза със сигурност става по-известна след обира, но Първата световна война скоро погълва голяма част от вниманието на света. Някои учени твърдят, че игривото обезобразяване на репродукция на пощенска картичка от Марсел Дюшан през 1919 г. е върнало вниманието към Мона Лиза и е поставило началото на тенденция, която ще направи картината една от най-разпознаваемите в света. Той играе срещу преклонението пред изкуството, когато рисува брада и мустаци на лицето на дамата и добавя акронима L.H.O.O.Q. (има за цел да предизвика вулгарна фраза на френски) в долната част. Този акт на непочтителност предизвика малък скандал и други хитри артисти осъзнават, че подобна гавра ще им привлече вниманието. В продължение на десетилетия други артисти, особено Анди Уорхол, последват примера. Докато художниците изкривяват, обезобразяват и си играят с репродукции на Мона Лиза, карикатуристите и рекламистите я преувеличават още повече. През десетилетията, с усъвършенстването на технологията, картината била безкрайно възпроизвеждана, понякога манипулирана, а понякога не, така че лицето на жената стана едно от най-известните в света, дори за онези, които не се интересуват много от изкуството.

Обиколката на картината в Съединените щати през 1963 г. и в Япония през 1974 г. я издига до статут на знаменитост. Мона Лиза пътува до Съединените щати в не по-малко от първокласна кабина на океански кораб и привлича около 40 000 души на ден в музея Метрополитън в Ню Йорк и Националната художествена галерия във Вашингтон, окръг Колумбия, по време на портрета шестседмичен престой. Големи тълпи посрещнаха портрета в Япония около десет години по-късно. Нещо повече, тъй като пътуването става все по-достъпно от края на 20-ти век, все повече и повече хора успяват да посетят Париж и да отдадат почитта си лично, допринасяйки за непрекъснатите тълпи днес.

Въпреки че Мона Лиза несъмнено е добро изкуство, няма една единствена причина за нейната знаменитост. По-скоро стотици обстоятелства – от нейното случайно пристигане в Лувъра през създаването на митове през 19-ти век до безкрайните репродукции от 20-ти и 21-ви век – всички са работили заедно с присъщата привлекателност на картината, за да превърнат Мона Лиза в света най-известната картина на всички времена.

 

Източник: https://www.britannica.com/story/why-is-the-mona-lisa-so-famous

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес