Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо късогледите хора имат по-лош сън?

01 август 2024, 08:08 часа

Късогледството е често срещана рефракционна грешка, при която далечните предмети изглеждат размазани, а близките се виждат ясно. Последните проучвания показват, че късогледите или хората с късогледство често имат по-лош сън в сравнение с тези с нормално зрение. Няколко фактора допринасят за това явление, включително влиянието на излагането на изкуствена светлина, вътрешната връзка между зрителната и циркадната система, както и потенциалните поведенчески и психологически фактори, свързани с късогледството.

Излагане на светлина и потискане на мелатонина

Една от основните причини, поради които късогледите могат да имат по-лош сън, е свързана с повишеното им излагане на изкуствена светлина, особено на синя светлина, излъчвана от екраните на устройства като смартфони, таблети и компютри. Хората с късогледство често прекарват повече време, занимавайки се с дейности, близки до работното място, като четене или използване на електронни устройства, което води до продължително излагане на синя светлина.

Доказано е, че синята светлина потиска производството на мелатонин - хормонът, който регулира циклите на сън и бодърстване. Намалените нива на мелатонин могат да забавят началото на съня, да намалят неговата продължителност и да влошат качеството му, което води до по-лош сън при късогледите.

Упражнения за късогледство на Петър Дънов

Циркадни ритми и зрително въздействие

Човешкият циркаден ритъм, който регулира цикъла сън-бодърстване, се влияе значително от зрителните въздействия. Излагането на светлина, особено на естествена слънчева светлина, играе решаваща роля за синхронизирането на циркадния часовник. Късогледите, които често се занимават с повече дейности на закрито, са изложени на по-малко естествена светлина, което може да наруши циркадния им ритъм. Това разминаване може да доведе до трудности при заспиването, задържането на съня и постигането на възстановителен сън.

Поведенчески и психологически фактори

Поведенческите фактори, свързани с късогледството, също могат да допринесат за по-лошото качество на съня. Хората с късогледство, особено децата и юношите, са склонни да прекарват повече време в дейности, близки до работата, като учене, и по-малко време в дейности на открито.

Този начин на живот не само ограничава излагането на естествена светлина, но и насърчава заседналото поведение, което често е свързано с увеличеното време, прекарано пред екрана. Прекомерното време, прекарано пред екрана, особено преди лягане, е добре документиран фактор за нарушения на съня.

Трябва ли да се носят постоянно очилата при късогледство?

Освен това роля могат да изиграят и психологически фактори като стрес и тревожност. Късогледите могат да изпитват по-високи нива на стрес, свързани с академичните постижения или с напрежението в очите от продължителни задачи на близко разстояние. Стресът е известен фактор за нарушения на съня, а постоянното притеснение за здравето на очите или академичното напрежение може да изостри проблемите със съня.

Дискомфорт, свързан със зрението

Друг фактор е дискомфортът, свързан със зрението, като напрежение в очите или главоболие. Късогледите често съобщават, че изпитват по-голям дискомфорт в очите, особено след продължителни периоди на работа наблизо или на екрана. Този дискомфорт може да затрудни отпускането и заспиването, като допринася за цялостното влошаване на качеството на съня.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес