Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо котките мяукат след хранене?

24 март 2023, 12:00 часа

Домашните котки и котараци имат много различни и странни навици, като тичане след като са ходили до тоалетна или силно мяукане след като вече са се нахранили.

Нека ви кажем каква може да е причината домашния ви любимец да мяука с глас, който не е неговият, едва отдалечил се от купата с храна.

Първа причина: Глад

Възможно е по този начин животното да изрази своя силен протест срещу количеството храна, която му се дава наведнъж. Може би трябва да добавим още и тогава всичко ще се оправи?

За да не се сбърка с нормата, е препоръчително да се разпредели количеството гранули в размер на 2-7% от телесното тегло на животното за един ден. Средно котките ядат 3-5% от тази цифра.

2 неща, с които НИКОГА не трябва да храните котка

Причина втора: Здраве

Може би нещо не е наред с храносмилането. И ако викът е станал постоянен, тогава е време да отидете на ветеринар. В този случай трябва да реагирате като сигнал за помощ, а не като невинна шега.

Причина трета: Малко вероятно

Възможно е по този начин домашният любимец да благодари. Приема се, че котките, въпреки привързаността си, са доста егоистични същества, така че повечето собственици наистина не разчитат на такава благодарност.

Четвърта причина: Внимание

Това си личи с възрастта. Ако котка или котарак мяука след хранене, тогава я вдигнете. Ако животното продължи, нещо го притеснява.

Най-умната котка в света

Причина пета: Странно поведение

Може би това са такива странности, които обикновено се свързват с хормони, сезони и други индивидуални характеристики.

Всеки собственик на такава пухена топка може с часове да изброява странностите на своя домашен любимец. Когато, обаче, става дума за здравето му, трябва да се отнасяте особено сериозно. Обърнете внимание защо вашата котка мяука упорито след като се нахрани и ако се налага направете консултация с ветеринарен лекар. Животните не могат да говорят, но всяко нетрадиционно поведение от тяхна страна дава сигнал за нещо нередно, което се случва с тях.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес