Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо коремът ви ръмжи, когато сте нервни?

22 август 2024, 17:00 часа

Днес за връзката между мозъка и червата се говори все по-често от всякога. И този научно доказан факт отдавна не е поставян под съмнение. Ние говорим за това какво обяснява тази връзка и най-важното какво да правим с нея в материала.

1.       Защо коремът ви ръмжи, когато сте нервни?

Със сигурност сте забелязали, че стомахът може да „пее красиви песни“ не само когато е гладен, но и когато току-що е бил напълнен с вкусна и здравословна храна. Самият звук се появява, когато течността и газовете (въздухът, който поглъщаме, докато ядем) се движат през храносмилателния тракт.

Къркоренето на стомаха от стрес обикновено се свързва с перисталтиката - вълнообразни мускулни контракции - на червата. Когато човек е нервен, в кръвта се освобождават кортизол и адреналин. В зависимост от индивидуалните характеристики на тялото, те могат или да ускорят, или да забавят храносмилателния процес, придружавайки го с „мелодия“.

Каква диета върши чудеса при раздразнен стомах?

2.       Какви са тези пеперуди в стомаха ти, когато си влюбен?

Пеперудите в стомаха не са просто хубава метафора. И отново се връщаме към хормоните на стреса, които в този случай предизвикват естествената реакция на тялото „борба или бягство“ към заплахата. То е последвано от физиологични промени: ускорен пулс, повишено изпотяване и леки тремори. И всичко това заедно причинява чувство на дискомфорт в червата - същите тези „пеперуди“.

3.       Защо някои хора не ядат нищо от вълнение, а други ядат през цялото време? 

Всъщност хормонът на стреса кортизол може да потисне апетита. Но ако човек е свикнал да „яде“ емоциите, ако стресовото преяждане се е превърнало в навик за него, най-вероятно той ще пренебрегне естествените сигнали на тялото.

4.       Могат ли чревните бактерии наистина да причинят депресия?

Лекарите и учените вече разполагат с доста убедителни доказателства, че общността от бактерии в червата – микробиомът – е свързана с тревожността и депресията при хората. Въпреки това е твърде рано да се каже, че специфични бактерии „причиняват“ специфични състояния.

Изследванията наистина показват, че хората с депресия имат различен състав на чревните бактерии от хората, които нямат проблеми с психичното здраве.

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

5.       Нормална ли е диарията от стрес?

При някои храносмилането се забавя, причинявайки подуване и запек. За други, напротив, то се ускорява, надхвърляйки средните нормални стойности. Това от своя страна може да доведе до болезнени коремни спазми и диария.

Това се отнася и за всякакви други емоционални прояви, които водят до чревни симптоми. Ето защо, преди интервю или публично говорене, нервното напрежение може да предизвика гадене, болка и пробождане.

Ако дискомфортът в стомаха или червата ви притеснява дори при най-малък стрес, препоръчително е да се консултирате със специалист, да обсъдите тази тема с него и да преминете необходимата диагностика, за да сте сигурни, че всичко е наред с вашето здраве.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес