Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо казваме „Наздраве“ след кихане

09 юли 2024, 14:36 часа

Всяко кихане, без значение дали е тихо или шумно, се завършва с думата "наздраве". Тези думи звучат като рефлекс и автоматична реакция. Замисляли ли сте се защо е естествено за нас да казваме "наздраве" на всеки, който киха, дори ако той е непознат или кихането идва отдалече?

Още: Можете ли да кихнете с отворени очи?

Експертите казват, че рефлексът да кажем "наздраве" след всяко кихане е вкоренен в човешкия мозък още от детството. Не възприемаме тази дума като поздрав, а по-скоро като знак за етика и добро поведение. Същата теория стои зад поздрава "довиждане", който казваме автоматично, както и други думи: моля, благодаря или добро утро. Ако кихащият не каже "благодаря", той или тя се смята за груб. Същото важи и за този, който чува кихането и не реагира.

Произходът на този показател на човешкото поведение е исторически. В миналото кихането се възприемало като знак или предупреждение от боговете. Например, през 590-те години сл.Хр., Папа Григорий Велики считал кихането за ранно предупреждение за чума или други смъртоносни епидемии. Поради това той заповядал всеки християнин да отговаря на кихането с благословия или поздрав.

В древността хората вярвали, че кихането отваря врата, която позволява на зли духове да нахлуят в тялото, и думите "Бог да те благослови" ги предпазват. Същата идея била възприета от различни нации. Думите се променяли, но идеята останала същата. На испански хората отговарят на кихане с "Салуд" (здраве), а германците с "Гезундхайт" (здраве).

Експерти от Харвард твърдят, че хората използват религията и нейните аспекти, когато е трудно да се обясни нещо рационално. Затова някои нации включват Бога в реакцията след кихане, а други наблягат на здравето.

Още: 6 ужасни неща, които могат да се случат, ако задържите кихането

Една от много простите причини, поради която човек казва "наздраве" след всяко кихане, е че това е усвоено от някой друг с добро поведение. Когато сме малки, чуваме този поздрав от възрастните и разбираме, че така трябва да се държим. Така се справяме със заразителната социална реакция. Понякога думата "наздраве" е роботизирана, но понякога се използва, за да пожелаем на кихащия най-доброто, както казват хората "здравето е над всичко".

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес