Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кафемашината не прави каймак?

12 август 2023, 15:33 часа

Горещата ароматна напитка е сред най-консумираните в световен мащаб дори през жаркото лято. Ако обаче предпочитате навън да отпиете от леден коктейл или свеж сок, то може да оставите ритуала си по пиене на кафе за удобния ви и хладен дом рано сутринта, когато градусите на термометъра не са така клонящи към червено.

Едно от първите неща, които много потребители на кафето правят рано сутринта, е да включат кафемашината. Изключително неприятно за обожаващите най-търгуваната стока по света е да разберат, че машината им не е изрядна или че не прави каймак. Защо кафемашината не прави каймак, който очакваме да видим в чашата си и да се насладим на пухкаво, ароматно и събуждащо удоволствие рано сутринта?

Защо кафемашината не прави каймак?

Първото нещо, което вкусвате, докато пиете хубаво горещо еспресо, е богатият и пенлив слой каймак, поради което може да бъде много разочароващо, ако не го откриете някоя сутрин в чашата си. Доброто еспресо има дебел слой пяна, докато липсата на такава не е добър знак – или кафето е некачествено и недобро, или имате проблем с машината, или има друга причина да не може да се насладите на пухкав каймак.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Пет причини защо кафемашината не прави каймак

Всъщност понякога причината не е в самата машина, а се крие в кафето или във вашите действия. Петте основни причини, които обясняват защо кафемашината не прави каймак, са:

1.       Грешен размер на смилане на кафето

Еспресото изисква много по-фино смилане от нормалното смляно кафе за обикновени кафе машини. Ако кафето е смляно твърде едро, горещата вода ще премине през него твърде бързо, което ще доведе до липса на извличане на маслото, което създава пяната.

2.       Недостатъчно налягане на водата

Ако машината не е с добро качество и е твърде евтина, то е възможно налягането на водата да е ниско, както и водата да не е достатъчно гореща и това да не позволи да се насладите на кафе с обилна пяна. Еспресо машините се нуждаят от поне 7-9 бара налягане, за да направят добро еспресо с богата, пухкава пяна за наслада на сетивата ви.

Кое кафе е най-полезно през летните горещини

3.       Лошо качество на кафето

Пяната не зависи само от машината. И най-добрата машина няма да ви позволи да се насладите на богата пяна и разкошно кафе, ако самото то е некачествено. Купувайте само от утвърдили се брандове и магазини, за да се насладите на пяната.

4.       Застояло кафе, старо кафе

Това, че го виждате днес на щанда, не означава, че кафето не е застояло. Кафето, направено от престояли зърна, има неприятен вкус и важна отличителна черта – не образува пяна, което се дължи на липсата на масла в кафените зърна. Те вече явно са  били изложени на кислород, поради което маслата, придаващи вкуса на висококачественото кафе, вече са били разградени. А без тези масла няма и пяна в сутрешната ви чаша наслада.

Преди да обвините магазина обаче, замислете се дали причината не е в начина, по който съхранявате кафето в дома си. То може да  е било отлично в търговската мрежа, но вие да сте го съсипали с неправилно съхранение. Ако ще се наслаждавате на кафе в дома си, проучете какво кафе да купувате, каква машина, как да го съхранявате, как да го приготвяне, за да е винаги богато на пяна.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес