Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо жълтите плодове и зеленчуци са толкова полезни?

01 август 2024, 18:11 часа

Жълтите плодове и зеленчуци са жизнена и съществена част от здравословното хранене и предлагат редица ползи, които допринасят за цялостното благосъстояние. Отличителният им цвят се дължи на различни фитонутриенти, особено на каротеноиди като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които са мощни антиоксиданти със значителни ползи за здравето.

Едно от основните предимства на жълтите плодове и зеленчуци е високото им съдържание на бета-каротин. Бета-каротинът е вид витамин А, който е от решаващо значение за поддържане на добро зрение, особено при слаба осветеност. Той играе важна роля и за здравето на кожата, като подпомага растежа и възстановяването на клетките. Освен това витамин А подпомага функцията на имунната система, като повишава способността на организма да се бори с инфекции и заболявания.

Как да тествате зеленчуци и плодове за нитрати направо в магазина: 5 прости начина, за които не сте знаели

В допълнение към бета-каротина жълтите продукти често съдържат лутеин и зеаксантин, които са особено важни за здравето на очите. Тези съединения спомагат за защитата на очите от вредните високоенергийни светлинни вълни като ултравиолетовите лъчи и синята светлина. Редовната консумация на лутеин и зеаксантин може да намали риска от свързаната с възрастта дегенерация на макулата и катаракта - често срещани проблеми със зрението, които се появяват с напредването на възрастта.

Освен за подпомагане на зрението, жълтите плодове и зеленчуци са известни с ролята си за намаляване на възпаленията. Антиоксидантите в тези храни помагат да се неутрализират свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес и да увредят клетките. Като намаляват възпалението, жълтите продукти могат да спомогнат за намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечносъдови болести и някои видове рак.

Жълтите плодове и зеленчуци са богати и на витамин С - друг мощен антиоксидант, който укрепва имунната система. Витамин С подпомага производството на колаген - белтък, който помага за поддържане на еластичността и целостта на кожата. Този витамин също така подобрява усвояването на желязото от растителните храни, което е важно за предотвратяване на анемията и за поддържане на общите нива на енергия.

Учени: Тези плодове и зеленчуци намаляват риска от инсулт, яжте ги всеки ден

Освен това жълтите продукти често осигуряват диетични фибри, които са от съществено значение за здравето на храносмилателната система. Фибрите спомагат за поддържането на редовни движения на червата, предотвратяват запек и поддържат здравословен чревен микробиом. Здравата храносмилателна система е от основно значение за цялостното здраве, тъй като подпомага усвояването на хранителните вещества и поддържа имунната система.

Примери за жълти плодове и зеленчуци са бананите, лимоните, царевицата, жълтите чушки и тиквата. Всяка от тези храни предлага уникална комбинация от хранителни вещества, които допринасят за добре балансирана и питателна диета. Включването на разнообразни жълти продукти в ястията ви не само добавя цвят и вкус, но и увеличава ползите за здравето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес