Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ирландците са смятали зайците за рожба на злото?

10 юни 2024, 13:11 часа

Зайците са симпатични същества с дълги уши и пухкава козина. Тези горски обитатели се срещат в много народни приказки. Авторите на произведенията виждат в зайците по-скоро като жертви, които бягат от вълци, лисици и други горски ловци.

Много народи обаче - от древните египтяни до келтите, още от древността, са се страхували от тези животни. Смятали са ги за хитри, загадъчни, неземни и дори малко страшни. Каква е причината за появата на подобни теории - ще ви разкажем сега.

Какво означава, когато едно от ТЕЗИ животни ви мине път

Важни различия

Нека започнем с факта, че „претенции“ при различните народи по света имат именно към дивите зайците, а не към домашните опитомени зайци, въпреки че и двата представителя са потомци на едно и също семейство. Първите са много по-едри от опитомените си роднини. Те идват на бял свят с вълна и отворени очи. Големите им задни крака показват, че дивите зайци са винаги готови за борба, което не е така при домашните зайците.

Страхове на ирландците

Както вече разбрахме, зайците винаги са били смятани за борбени и независими същества. Тези им качества са плашели хората, давайки им основание да придават на горските обитатели свръхестествени сили и да подозират връзка с другия свят.

Преди много години в Ирландия съществуваше поверие, наречено „кражба на мляко“. Според него веднъж местен фермер забелязал заек, който смучел мляко от кравите му. За да прогони хулигана, човекът стрелял по него и го улучил в задния крак. Заекът започнал да бяга с куцане и фермерът го последвал.

Мъжът настигнал заека в една пещера. Само че вместо него там лежала жена, която била простреляна в крака. Така ирландецът стигнал до заключението, че под маската на заека се крие вещица.

Заекът - един от символите на Великден

Подобни истории за вещица, която се превръща в заек, се срещат в цяла Северна Европа. В много от тях се казва, че най-често това се случва на Белтейн (1 май) - келтски празник, отбелязващ началото на лятото. Именно на този ден, както и на Хелоуин, вратите на другия свят към нашия са открехнати и злата същност неусетно прониква там, където преди не е имала достъп.

Необичайни обреди

Ирландците не само се страхували от зайците, но и ги уважавали. Те никога не биха се осмелили да използват това животно за храна. Към него се отнасяли със страхопочитание. Говори се, че в далечното минало ирландците дори погребвали зайци в човешки гробове, а самият ритуал наподобявал човешко погребение.

По-съвременните ирландци са имали по-благоприятно предзнаменование. Вярвало се, че ако човек види заек на своя парцел, това е знак за плодородие и просперитет.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес