Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хората в някои страни се усмихват толкова малко?

13 юни 2016, 08:15 часа

Руснаци, японци, иранци и французи не са много усмихнати. Разбира се, това може да изглежда необективно, но почакайте, преди да направите извод, пише Independent.

Психологът Куб Крус от Полската академия на науките е публикувал изследване, в което изучава феномена на така нареченото избягване на неувереност. Казано с други думи, този термин означава, че в някои общества хората са склонни да усещат сериозен дискомфорт или дори страх, попадайки в нееднозначни ситуации.

Неусмихнати най-често са представителите на страни с недостатъчна политическа свобода, а също на страни, където образованието играе особено голяма роля и съществуват строги социални норми.

Крус смята, че в такива страни усмивката може да се възприема като двуличие и лъжливост. За да проверят това предположение, изследователите са се допитали до няколко хиляди души от 44 страни да оценят осем лица на снимки – усмихващи се и не.

В резултат било установено, че в някои страни усмихващият се човек прави впечатление на по-малко умен. Това са Русия, Япония и Иран.

В отделни страни усмихващият се човек се възприема като неискрен, заслужаващ по-малко доверие. Това са Аржентина, Зимбабве, Иран и Русия.

Изследователите отбелязват, че върху възприятието на усмивката влияят също полът, образованието и социалното положение на човека.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес