Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е важно да си почиваме добре когато се чувстваме преуморени?

11 октомври 2021, 07:55 часа

Много е важно когато се чувствате уморени да отделите време за това да релаксирате и да презаредите батериите, а не да продължавате да натискате. Изтормозеното ви тяло и психика само ще се претоварят допълнително. Като следствие на това ще бъдете по-малко продуктивни, ще вършите работата си по-бавно, с по-малко желание и ще правите повече грешки. 

Именно заради това трябва да намирате време за почивка. Да, може да вършите някакви малки рутинни неща, които не ви натоварват, за да оставите време за другите си задачи, които изискват концентрация. Рецептата за това е - време за почивка, което да разтовари тялото и ума ви и малко време отделено в работа в задача, която не е натоварваща, а по-скоро машинална. 

Какво имаме предвид? Дремнете 30-60 минути, а след това измийте чиниите. Ако пък работата ви е свързана с това да правите нещо, което не изисква много натоварване - помогнете си малко с нея. Ако сте учител това значи да проверите 1-2 домашни или да попълните дневника. Ако сте счетоводител, може да организирате файловете си, ако сте маркетолог - да нагласите някои постове в социалнтие мрежи за клиенти. Не е нужно да правите геройства. 

Другата крайност на това, за което говорим е да започнете да си правите кафе след кафе, да се опитвате да се разсъните и да правите сложни задачи като отчети, творчески концепции или доклади. Не виждаме как това е продуктивно, защото най-вероятно ще правите грешки и ще се изтормозите допълнително. И след това ще трябва да се връщате да оправяте грешките си. 

Най-добрата рецепта е да се занимавате със сложните проблеми на свежа глава. Атакувайте ги в първата част на деня, за да може след това да имате свободно време и да си почивате. Няма нужда да форсирате нещата - времето за почивка и за вас самите е също толкова важно колкото работата ви. В крайна сметка ако самите вие не сте на 100%, то как очаквате работата ви да бъде свършена така?

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес