Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е неприлично да казвате „добър апетит“: правила на етикета, които никой не спазва

06 юни 2024, 21:33 часа

Колко пъти сте се изчервявали, когато сте намирали кост в устата си или не сте могли да се справите с лимона, плуващ в чая ви?

Представяме ви 10 правила на етикета от международния експерт по етикет Албина Холгова.

- Необходимо ли е да си пожелаете приятен апетит?

- Не е прието да се пожелава приятен апетит. Също така не е прието да се казва „Наздраве“, защото учтивият човек няма да забележи, че някой е кихнал.

- Какво правим с платнените и хартиените салфетки?

- Когато сядаме на масата, разстиламе платнена салфетка върху коленете си. Използваме я, ако трябва да си изцапаме устните. Но не докосваме хартиени салфетки по време на цялото хранене. Те ще са ни необходими само ако нещо се разлее на масата.

- Как да ядем супа и салата?

- Със супа всичко е ясно! Ядем я с лъжица, но има един важен нюанс. Колкото и да е вкусна супата, не бива да я допивате до края... Причината е удрянето на лъжицата в чинията. Със салатата е по-сложно. Например листата на салатата не трябва да се режат, а само да се мачкат с парче хляб, като се набождат на вилица.

Не е културно: Никога не правете това на масата

- Как се разбърква чай?

- Със сигурност не се главозамайваме над този въпрос: ръката автоматично движи лъжицата по посока на часовниковата стрелка, което, между другото, е неправилно. Трябва да движим лъжицата напред-назад, като махало. Това ще ни помогне да избегнем звуците от контакта между чашата и лъжицата. Освен това не пием чай с лимон, плуващ точно в спасителен пояс, а извличаме цитруса с лъжица на ръба на чинийката. Бучка захар при липса на щипци вземаме с върховете на пръстите си.

- Какво да правим, ако в устата ни има кост?

- Тук всичко е просто. Не е необходимо да се опитвате да изплюете костта върху вилица или, което е по-лошо, да се опитвате да я вкарате в устата си със същата вилица. Според правилата на етикета отстраняваме костта от устните с върховете на пръстите си и я оставяме на ръба на чинията.

- Къде трябва да оставяме приборите, когато сменяме чиниите?

- В чинията. В случай че вече сме приключили с вечерята, оставяме приборите по диагонал: ако ги сравним със стрелката, вилицата и ножът трябва да сочат към пет часа. А салфетката поставяме вдясно от чинията.

Правила за етикет на масата: Как да не се изложим пред гостите?

- Ако вилица или нож падне на пода?

- Не го вдигайте, а незабавно извикайте сервитьора.

- Как да повикате сервитьора?

- Най-лесният начин е да посрещнете сервитьора с поглед. За опитния служител в ресторанта това ще е достатъчно, за да се приближи до масата. В останалите случаи можете просто да направите жест с ръка.

- Как да попитате: „Къде е тоалетната?“

- Това е просто. Дори не е необходимо да измисляте умни имена като „Дамска или мъжка тоалетна“. Просто попитайте: „Къде мога да си измия ръцете?“.

- А какво да кажем за роклята?

- И накрая, да преминем към нашите момичешки дела - роклите. Любопитно е, но дълга рокля момичето може да носи в ресторант само когато е придружено от мъж. Във всички останали случаи е по-добре да се ограничите до коктейлна рокля.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес