Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да ядем сладолед?

18 февруари 2021, 14:10 часа

Освен, че е божествено вкусен, сладоледът има редица доказани ползи за човешкия организъм. Това ледено изкушение се предлага от стотици производители и ние имаме възможност да избираме според вкусовите си предпочитания.

Няколко обаче са причините поради които си струва да консумираме заскрежения продукт не само през топлите месеци, но и целогодишно.

Разберете какви са ползите от тази неустоимо охлаждаща храна

Спомага за преодоляване на стреса

Много често приемаме за „грях” похапването на сладолед. Считаме, че по този начин ще навредим сериозно на фигурата си и се опитваме да проявяваме въздържание до колкото е възможно.

На практика не съществуват никакви здравословни предписания, забраняващи консумацията на сладолед.

Този десерт дори се преработва напълно от тялото, тъй като съдържа мазнини и вода под формата на емулсия. Мнозина знаят, че мазнините под тази форма се усвояват най-бързо.

Рецепта на деня: Домашен сладолед

Паралелно с това, аминокиселината триптофан, която се съдържа в сметаната и млякото, има благоприятен ефект върху нервната система. Ето затова сладоледът е чудесен начин да се избавите от стреса и депресията.

Помага при безсъние

Това лакомство не само е божествено вкусно и никога няма да ви омръзне да го похапвате с наслада, но и помага много при безсъние. Това се дължи на стимулирането на серотонин в организма.

От сладоледа не се напълнява

Много хора смятат, че от сладоледа се качват килограми, а всъщност това е една огромна заблуда. Лактозата, която се съдържа в студения десерт, не е предпоставка да се тревожите. От нея няма да напълнеете. Много по-голяма вероятност има да качите килограми, похапвайки шоколадов десерт, вместо един голям сладолед.

Любопитни факти за сладоледа

Лекува болното гърло

Сладоледът наистина успява до някъде да излекува болното гърло. Докато му се наслаждаваме, той свива кръвоносните съдове, а това се оказва ефективно за простудните заболявания. Ако страдате от болни сливици през зимата, не пропускайте възможността лятото да се калявате със сладоледени изкушения.

Ето защо не бива да приемаме сладоледа за прегрешение!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес