Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо бабите на село забиват клечки КИБРИТ в саксиите при цветята

04 май 2022, 11:15 часа

Ако имате баба на село и периодично я посещавате, навярно ви е правило впечатление това, че в саксиите при цветята има забити клечки кибрит. Подобна картина може да ви се стори странна, но затова си има логично обяснение.

Всеки, който се занимава с отглеждането на цветя, се стреми да положи максимално добри грижи за своите растения. Понякога обаче, колкото и да се стараем, не можем да предпазим саксийните си любимци от нежеланите насекоми и вредители. Мушиците най-често могат да бъдат видени около саксиите.

Трик с кибрит, който много ще ви изненада

Бабите на село процедират по следния начин. Те забиват 3-4 клечки кибрит в почвата при цветята. Стремят се клечките да са на 2-3 см разстояние от ръба на саксията. Държат ги така в продължение на два дни, като през това време поливат растенията и се грижат за тях както обикновено.

Когато извадят клечките кибрит от почвата, по тях не се вижда сяра, тя е останала в пръста в саксията. Именно нейният аромат действа отблъскващо на насекомите и ги държи далеч от цветята.

Как да зазимим правилно външните саксийни растения

Този трик помага на цветарите да предпазят растенията си и около тях да не кръжат малки мушици, които толкова ненавиждаме.

Онези от вас, които са привърженици на цветята и обожават да ги отглеждат в дома и градината си, могат да опитат. Трикът с кибрит винаги работи, а резултатите от него ще ви изненадат много приятно.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес