Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зарядни за акумулатори – как да направим правилния избор?

26 юли 2023, 14:30 часа

Акумулаторът на автомобила е предназначен за стартиране на стартера и автоматично се зарежда от генератора по време на работа на автомобила. Но ако колата се движи на кратки разстояния и не работи дълго, акумулаторът е недостатъчно зареден, което в крайна сметка води до нейното стареене. Спадът в ресурса е особено осезаем при минусови температури навън, когато акумулаторът се разрежда сам. За отстраняване на проблема е необходимо периодично зареждане.

Също така, независимо от продължителността на автомобила, се препоръчва зареждане на акумулатора поне веднъж на всеки три месеца, което ще удължи експлоатационния му живот. За да направите това, използвайте специални зарядни за акумулатори.

Как да изберем зарядни за акумулатори - основните критерии

За да изберете зарядни за акумулатори, помислете за максималното напрежение: 6, 12 или 24 V. Най-често срещаните системи са 12 V. 24 V се използват за автомобили и камиони. Капацитетът също е важен - той се избира според капацитета на акумулатора на автомобила, за повечето случаи е достатъчна характеристика от 80-100 Ah.

Критерии, които трябва да имате предвид при избора на зарядно за акумулатор:

  • Предназначение
  • Волтаж
  • Капацитет
  • Ефективен ток
  • Принцип на действие
  • Технология
  • Контрол
  • Системи за индикация и управление
  • Допълнителни функции.

Предназначение

В зависимост от целта има две опции за устройства:

Зарядно устройство. Използва се само за попълване на капацитета на акумулатора в нормален режим или в режим на усилване (когато акумулаторът се зарежда за 5-10 минути, за да може колата да запали). Не се използва за стартиране на двигателя, тъй като няма функция за подаване на ток с висока мощност.

Стартерно зарядно устройство. Позволява ви да попълните заряда и да запалите колата с напълно изтощен акумулатор. Функцията за аварийно навиване изисква електрическа връзка.

Има и стартови системи , но те не зареждат акумулатори. Целта е да запалите двигателя с изтощен акумулатор. Имат автономност, в процеса на работа не изискват свързване към електрическата мрежа, могат да се носят със себе си и да се използват в точното време.

Волтаж

Има три категории зарядни устройства.

6 V - акумулатори за лека техника: мотоциклети, скутери, моторни шейни.

12 V - акумулатори на автомобили, микробуси, малки камиони тип Газела.

24 V - двойни акумулатори за едра техника: автобуси, камиони, самосвали, комбайни, селскостопанска и специална техника.

Зареждането с напрежение 6 V е подходящо само за акумулатори от този клас, 12 V за акумулатори на мотоциклети и автомобили, 24 V за всички опции, което гарантира неговата универсалност. Но високото напрежение повишава цената на оборудването. Ето защо, ако нямате голямо оборудване с двойни 24 V акумулатори, дайте предпочитание на системи за автомобили.

Капацитет

Капацитетът показва количеството ток, което акумулаторът дава за определения период от време. Измерва се в амперчасове (Ah).

Принцип на действие

Има няколко начина за зареждане:

Традиционно зареждане с постоянно напрежение.

Акумулаторът се захранва с фиксирано ниво на ток. В края на процеса (след 10-15 часа, когато системата покаже силен спад на тока), зарядното устройство се изключва.

Автоматично многостепенно зареждане с постоянно напрежение.

Процесът протича на три етапа. На първия етап се зарежда фиксиран ток, който намалява с увеличаване на напрежението. Когато напрежението достигне 14,8 V, започва вторият етап: устройството намалява изходния ток и стабилизира напрежението на 14,8 V. Презареждането се извършва в рамките на два часа. На третия етап нивото на напрежението на устройството пада до 13,8 V.

Автоматично зареждане при ударно напрежение

Използва се в професионални зарядни за акумулатори. Устройството започва с тестване и възстановяване (ако е необходимо), а след това капацитетът се попълва с намалени стойности на тока, след което се включва импулсен режим на зареждане. Едва след това започва зареждането при постоянен ток.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес