Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително е! Какво да направим за късмет на Благовещение

25 март 2024, 09:16 часа

Днес е голям празник - Благовещение, един от най-значимите пролетни празници. Този ден се отбелязва винаги на 25 март, точно 9 месеца преди Коледа. Според Библията, на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария вестта, че тя ще роди Спасителя на човечеството - Божият син Иисус Христос.

В народните предания този ден е свързан с пристигането на прелетните птици и окончателното пробуждане на природата през пролетта. Според народните вярвания, след Благовещение всеки трябва да излезе от дома сит и с пари в джоба. На обредната трапеза се сервират риба, шарена пита и лучник.

През този празник е нежелателно да вземате пари назаем или да изнасяте неща от дома, тъй като заедно с тези действия ще се изгуби благополучието и здравето на човека. На деня на Благовещение е важно да се практикират добри дела и да се поддържат спокойствие и хармония сред семейството и приятелите.

Според поверието, ако някой първо види щъркел, който не лети, а ходи по земята - нещо недобро ще го постигне. Също така, ако младеж или момиче види първо лястовица, трябва да завърже празна кърпа три пъти, да я постави на покрива и след три дни да гадае кого или какво ще срещне в бъдеще.

Празникът се свързва с различни традиции и забрани. Например, след литургията в много църкви се пускат бели птици. В този ден не се провеждат панихиди и молебени, църквата не сключва сватби. Желаещите да сключат брак, съобразявайки се с православните традиции, могат да го направят от първата неделя след Великден. Също така, на Благовещение не е препоръчително да се шие, подстригва или разресва косата и тежкият физически труд трябва да се отложи.

За Благовещение е хубаво всеки да се облече с нови дрехи, за да има късмет през годината. Препоръчително е да станете рано и да посетите църквата с цялото семейство, след което да се насладите на празнична трапеза.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес