Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете за скъпите и опасни препарати за баня - с този домашен разтвор плочките ще заблестят

02 юли 2021, 14:20 часа

Плочките в банята ги виждаме всеки ден. Най-малкото замърсяване или захабяване веднага става явно и се опитваме да го изчистим с различни препарати. Да, препаратите в повечето случаи действат, тъй като са силни химикали. Но тези химикали могат да навредят и на нас. При контакт с кожата много често можем да развием алергична реакция, а някои хора и по-тежки травми. В тях се съдържат и различни канцерогенни вещества, които при многократна употреба на този препарат, може и да ни навредят.  Поради тези причини в банята можете да използвате домашно средство за плочки и те заблестят като чисто нови.

За почистващия препарат ще са ви необходими само 4 съставки:

·        5 л вода

·        ½ сода за хляб

·        1/3 чаша лимонов сок

·        ¼ бял оцет

След това смесете съставките. Добавете содата към водата и разбъркайте добре. След това изсипете лимоновия сок, а при бавно разбъркване добавете и оцета.

Нанесете сместа на дебел слой върху замърсената повърхност. За целта можете да използвате гъба или груба четка. Оставете да засъхне, а след това изплакнете обилно с вода. И това е всичко – имате перфектно чисти плочки без вредни вещества!

За огледалата в банята, а и не само, можете да използвате черен чай. Вземете 2-3 пакетчета и ги сварете. След това оставете да изстине чаят и когато е готов, напръскайте огледалата и избършете. Ще видите сами за колко кратко време всичко е чисто и то без вредни химикали. Черният чай можете да го използвате и за почистване на прозорците у дома по същия начин.

Лимонът може да ви помогне много за варовиковите петна в банята. Вземете няколко резенчета и нанесете на всички повърхности, които са засегнати. Ако виждате, че не се получава, можете да добавите и малко сода за хляб. След това изплакнете и вече имате идеално чисти мивки.

Както виждате, домашните средства са ефикасни, евтини и много по-безопасни за вас и вашето семейство. Не забравяйте, че колкото по-малко вредни количества има във въздуха около вас, толкова и по-здрави ще бъдат всички у дома, а това е най-важното. Освен това, спестявате средства за истинските хубави неща, вместо да ги давате за скъпи препарати, които вършат същата работа и нищо повече. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес