Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забележителни 3 места от турските сериали, които трябва да посетите

16 юли 2022, 19:40 часа

Знаем, че у нас постоянно се излъчват нови и известни турски сериали, а интересът към тях никога не се понижава. В действителност голяма част от сцените, които се използват в ориенталската кинематография, са заснемани на изключително красиви места, които са се превърнали или са били и преди това известна туристическа атракция. Всеки желаещ може по всяко време да посети следните места в съседната ни държава. Ето и кои са те:

Дворецът Топкапъ

Сещате ли се кой е този сериал, който е заснеман в двореца? Той е сред най-известните турски исторически сериали и голяма част от сцените са снимани именно в Топкапъ. Да, става въпрос за “Великолепният век”, който се излъчва и по българските телевизии. 

Топкапъ е цял комплекс, намиращ се на територията на нос Сарайбурну - мястото, на което Босфорът се влива в Мраморно море. Разполага с 4 сгради, градини и пристройки с обща площ 700 хил.кв.м. Архитектурата е изящна, а интериорът крие важни исторически произведения на изкуството, антики и ценни за мюсюлманите вещи. 

В двореца след падането на Османската империя е създаден музей, който може да се посещава свободно от туристи.

Искате ли остров? В Турция се продават два (СНИМКИ)

Мостът на Босфора

Със сигурност този мост присъства в множество турски филми и сериали, но днес визираме конкретно любимия на немалко сериал “Черна любов”. По-съвременните филми не пропускат да заснемат и някоя друга сцена на модерния висящ мост на Султан Мехмед Фатих. Всеки турист може да се разходи по моста и да усети атмосферата, както и да се наслади на невероятните гледки, които разкрива той. В близост до него се намира и Истанбулският държавен универститет, а можем да видим и панорама на историческия център на града.

Именията на Мидят

Именията Асланбей и Шадоглу не са с известна локация, но всеки турист, посетил района на Мидят, едва ли няма да успее да ги открие и разпознае. Може да се насладите на тяхната архитектура отвън. Районът всъщност е известен с това, че една до друга се намират джамията и православната църква, така че в определени дни можете едновременно да чуете звука на азан и камбанения шум. В района на Мидят биват заснемани много сцени за турските филми и сериали, а сред тях е например още един любимец - “Вятърничав”. Друг интересен факт е, че едно от именията тук преди е принадлежало на древно асирийско семейство, а в наши дни е превърнато в музей, до който всеки желаещ има достъп и може да разгледа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес