Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага етеричното масло от лавандула

29 март 2022, 14:00 часа

Маслото от лавандула се използва предимно в ароматерапията. То обаче има чудесен ефект не само върху сетивата, но също и в козметиката и се използва като помощно средство в борбата с различни неразположения. Маслото от лавандула е натурален продукт, получен от свежи теснолистни лавандулови цветове. Растението достига 50 до 90 см височина. Цветовете на лавандулата са събрани в начупено съцветие и най-често са пурпурно-волвил или лилав цвят. Теснолистната лавандула цъфти от юли до август. Произхожда от средиземноморския басейн, включително Франция, Испания и Италия, но се култивира в много страни по света, включително Полша.

Лавандула - свойства и действие

Маслото, получено от теснолистна лавандула, показва многобройни здравословни свойства.  Лавандулата влияе на нервната система, като по този начин намалява спонтанната двигателна активност, бори се с нервното напрежение, намалява чувството на тревожност и улеснява заспиването. Маслото от лавандула също е антидепресант, успокояващо и анксиолитично. Многобройни научни изследвания също потвърждават неговите антимикробни, противогъбични и противоплесенни свойства. Интересното е, че лавандулата отблъсква и някои насекоми – използва се за кърлежи, дървеници, комари, мравки и молци и други.

Етерично масло от лавандула - приложение

Маслото от лавандула се използва предимно в ароматерапията.  Показанията за този вид лечение с лавандулово масло включват:

главоболие и мигрена

нарушения на кръвоносната система,

високо кръвно налягане ,

нарушения в менопаузата,

подуване

хроничен стрес, нервност,

тревожност, пристъпи на паника,

безсъние.

Лавандуловото масло може да се използва и по други начини, като се постига различен терапевтичен ефект. Освен това, това е едно от малкото масла, които могат да се прилагат директно върху кожата. За какво помага лавандуловото масло?  Най-често се използва като:

ускорител за заздравяване на рани - когато се използва под формата на компреси, има антисептични и противовъзпалителни свойства. Работи добре и в случай на изгаряния и ухапвания от насекоми;

добавка за баня - такава вана ще намали напрежението и нервността, като има успокояващ и успокояващ ефект;

препарат, облекчаващ болката и сърбежа  - оказва се, че е полезен, например, при инфекции с пиогенни бактерии;

продукт, който подобрява външния вид на кожата  – има изглаждащи, подмладяващи, антисептични и дезинфекциращи свойства;

Подготовка за масаж на тялото - ще бъде особено оценено от дамите, борещи се с целулита. Маслото от лавандула разширява капилярните кръвоносни съдове и подобрява кръвоснабдяването на кожата и предотвратява прекомерното натрупване на течности в тялото;

средство за вдишване - особено се препоръчва при настинки или ларингит;

болкоуспокояващо  - облекчава главоболието и мигрената, наред с други неща;

антиспазматичен препарат - може да се използва при храносмилателни проблеми;

затопляща запарка – запарката от лавандула помага в борбата с треската.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес