Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възнесение Господне – какъв празник е днес?

02 юни 2022, 11:25 часа

Днес почитаме един от най-големите празници – Възнесение Господне. Празникът е наричан още Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък, 40 дни след Великден.

В Новия завет се разказва, че 40 дни след Възкресението си Иисус Христос остава на Земята, за да може да беседва с апостолите и да проповядва своето учение. Той се е движел между тях като Богочовек.

Какво задължително се прави на Спасовден? Всеки трябва да знае това!

40 дни след Възкресението Иисус Христос се явявал не веднъж на учениците си. Всички те били убедени в това, че той наистина е възкръснал.

40 дни след Възкресението си, Христос се явил за последен път пред апостолите.Тогава той ги извежда на Елеонската планина, намираща се на два километра от Йерусалим. Когато вече били на планината, Иисус Христос вдигнал своите ръце, за да ги благослови. Докато ги благославя, той се издигнал като облак в небето. В него момент всички апостоли не можели да откъснат поглед от тази гледка.

Те са се поклонили пред Иисус Христос и след това са се завърнали в Йерусалим.

Спасовден или Възнесение Господне е един от най-големите празници, които Българската православна църква почита. Има много поверия, свързани с този ден.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес