Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вулканична бомба се носи с огромна скорост (ВИДЕО)

03 ноември 2021, 10:30 часа

Геохимикът Хари Гайгер от Университета Алберт Лудвиг в Германия разследва продължаващите изригвания на вулкана Кумбре Виеха на остров Ла Палма, който е част от Канарския архипелаг. Вулканът започнал да изригва на 19 септември и е активен досега.

На 27 октомври, когато Гейгер бил на около километър от вулкана, той заснел необичайно видео, на което вулканична бомба се търкаля по склона. Според учения диаметърът на тази нажежена топка бил не по-малко от метър, тя била нагорещена почти до 900°C и тежала около 500 кг, пише National Geographic Русия.

Вулканичните бомби са полутвърди късове лава, изхвърляни от вулканите, и частично или напълно се втвърдяват при полета. Те са доста опасни.

През 2018 година такава бомба с размери на баскетболна топка се врязала в туристически катер край хавайските брегове – пострадали почти 20 души, от които четирима били настанени в болница.

По думите на Гейгер той и колегите му се намирали на безопасно разстояние и били нащрек.

Облак от серен диоксид от вулкана на Ла Палма достигна Португалия

„Да се види истинска вулканична бомба, е рядкост, благодарение на която можем да разберем за скоростта на изригване, траекториите, далечината на полета и много други характеристики на такива бомби“, казва изследователят.

Дори след като втвърдената буца лава спряла, някои нейни части продължавали да тлеят в яркочервено.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес