Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всяка хитра домакиня слага това цвете на перваза на прозореца през зимата - то отблъсква мухъла и конденза

14 декември 2023, 12:06 часа

Кондензът по прозорците е досаден проблем, който може да доведе до мухъл, плесен, замъглено стъкло и повреда на стъклопакета. Образува се поради разликата в температурите вътре и извън помещението, особено през студения сезон. Но само опитните домакини знаят как да се отърват от конденза по прозорците с помощта на едно цвете. Те слагат саксията със сансевиерия на перваза на прозореца.

Цветето, което държи мухъла и конденза далеч

Растение, което помага в борбата с конденза по прозорците, се нарича сансевиерия. Това тропическо растение има дълги и прави листа, които могат да бъдат зелени, жълти или на ивици.

Сложете монета под саксията с това цвете и вижте какво ще се случи

Сансевиерията се различава от другите растения по това, че абсорбира влагата от въздуха и отделя кислород. Така намалява влажността в помещението и предотвратява образуването на конденз по дограмата.

Как да се грижим за това растение?

Сансевиерията е много непретенциозно и лесно за грижи растение, което може да расте при всякакви условия. Не изисква много светлина, вода или тор. Също така е устойчив на вредители и болести. За да може то да ви помогне да се отървете от конденза по прозорците, трябва да следвате няколко прости правила:

  • Поставете растението на перваза на прозореца, за предпочитане от северната или източната страна, където ще получава достатъчно светлина, но не и пряка слънчева светлина.
  • Поливайте растението умерено, не повече от веднъж седмично и само когато почвата в саксията изсъхне. Избягвайте преполиването на растението, тъй като това може да доведе до загниване на корените и листата.
  • Подхранвайте растението веднъж месечно със слаб разтвор на комплексен тор за стайни растения. Не прекалявайте с торенето, тъй като това може да намали способността на растението да абсорбира влагата от въздуха.
  • Пресаждайте растението на всеки две до три години в по-голяма саксия с дренажни отвори и прясна почва. Изберете почва, която отвежда добре въздуха и водата, като например смес от торф, пясък и перлит.
  • Почистете листата на растението от прах и мръсотия с помощта на влажна кърпа или гъба. Това ще помогне на растението да диша по-добре и да абсорбира влагата.

Това цвете лесно понася летните жеги и сухия въздух, а през зимата лесно издържа на временно понижаване на температурата до 5–10 градуса. Но най-подходящата температура за сансевиерията е 16–30⁰С.

Няма нужда да пръскате цветето постоянно цвете. При висока влажност (над 70%) коренищата могат да изгният. Поради големия си размер, листата служат като "прахоуловител". Затова те трябва да се избърсват с влажна кърпа 2-3 пъти седмично. От време на време можете да прилагате пръскане чрез “топъл „душ“.

Още: Цветето, което всеки опитен градинар засажда през ноември

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес