Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко за суровия мед: с какво е по-различен от обикновения мед?

23 септември 2024, 14:22 часа

Суровият мед, прецеден от пчелната пита, има редица ползи за здравето. Обикновеният мед преминава през обработка, която може да унищожи някои от най-здравословните съединения на меда, като пчелен прашец и антиоксиданти. Може да съдържа и добавени подсладители.

Медът е гъст, сладък сироп, произведен от медоносни пчели.

Той е пълен със здравословни растителни съединения и е свързан с няколко ползи за здравето.

Има обаче спорове около това кой вид мед – суров или обикновен – е най-здравословен.

Някои хора вярват, че суровият мед е по-добър за оптимално здраве, докато други твърдят, че няма разлика между двете.

Какво е суров мед

Суровият мед е най-добре описан като мед, какъвто съществува в пчелния кошер.

Произвежда се чрез извличане на мед от пчелните пити на кошера и изливането му върху мрежа или найлонова кърпа, за да се отдели медът от примеси като пчелен восък и мъртви пчели.

Веднъж прецеден, суровият мед се бутилира и е готов за консумация.

От друга страна, производството на обикновен мед включва още няколко стъпки, преди да бъде бутилиран - като пастьоризация и филтриране.

Пастьоризацията е процес, който унищожава дрождите, намиращи се в меда, чрез прилагане на висока температура. Това помага за удължаване на срока на годност и го прави по-гладък.

Освен това филтрирането допълнително премахва примеси като отломки и въздушни мехурчета, така че медът да остане бистра течност за по-дълго време. Това е естетически привлекателно за много потребители.

Акациев мед: Уникални качества и ползи за организма

Някои търговски медове се обработват допълнително чрез ултрафилтрация. Този процес допълнително го усъвършенства, за да го направи по-прозрачен и гладък, но също така може да премахне полезни хранителни вещества като цветен прашец, ензими и антиоксиданти.

Освен това някои производители могат да добавят захар или подсладители към меда, за да намалят разходите.

Какви са основните разлики между суровия и обикновения мед

Суровият и обикновеният мед се обработват по съвсем различен начин.

Това може да доведе до различни разлики между двете, особено в качеството.

Суровият мед е по-хранителен

Суровият мед съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества.

Съдържа приблизително 22 аминокиселини, 31 различни минерала и широка гама от витамини и ензими. Хранителните вещества обаче присъстват само в следи.

Най-впечатляващото при суровия мед е, че той съдържа близо 30 вида биоактивни растителни съединения. Те се наричат ​​полифеноли и действат като антиоксиданти.

Много проучвания свързват тези антиоксиданти с впечатляващи ползи за здравето, включително намалено възпаление и по-нисък риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Обратно, търговският мед може да съдържа по-малко антиоксиданти поради методите на обработка.

Например, едно проучване сравнява антиоксидантите в суровия и преработения мед от местния пазар. Те открили, че суровият мед съдържа до 4,3 пъти повече антиоксиданти от преработения сорт.

Има обаче много малко проучвания, сравняващи двата вида. Повече изследвания в тази област могат да помогнат да се хвърли светлина върху въздействието на обработката върху антиоксидантите в меда.

Повечето обикновени медове не съдържат прашец

Пчелите пътуват от цвят на цвят, събирайки нектар и прашец.

Нектарът и прашецът се връщат обратно в кошера, където се опаковат в пчелната пита и в крайна сметка стават източник на храна за пчелите.

Пчелният прашец е изненадващо питателен и съдържа над 250 вещества, включително витамини, аминокиселини, есенциални мастни киселини, микроелементи и антиоксиданти.

Пчелният прашец е свързан с много впечатляващи ползи за здравето. Проучванията са установили, че може да помогне в борбата с възпалението и да подобри функцията на черния дроб. Освен това има свойства, които могат да помогнат в борбата срещу сърдечни заболявания и инсулт.

За съжаление, методи за обработка като термична обработка и ултрафилтрация могат да премахнат пчелния прашец.

Рискове от консумация на суров мед

Суровият мед може да съдържа спори на бактерията Clostridium botulinum.

Тази бактерия е особено вредна за бебета или деца под една година. Може да причини отравяне с ботулизъм, което води до животозастрашаваща парализа.

Лесна и бърза рецепта: Десерт с бисквити, кисело мляко и мед

Въпреки това, ботулизмът е много рядък сред здрави възрастни и по-големи деца. С напредване на възрастта на тялото червата се развиват достатъчно, за да спрат растежа на ботулиновите спори.

Въпреки това, ако получите нежелани реакции като гадене, повръщане и диария скоро след консумация на суров мед, трябва незабавно да посетите Вашия лекар.

Как да изберем най-здравословния мед

Когато става въпрос за избор на най-здравословния мед, трябва да търсите този, който е суров.

Суровият мед не е пастьоризиран и заобикаля филтрирането, процес, който може да намали хранителните му вещества.

Въпреки че минимално обработеният мед не е лош, трудно е да се знае кои са минимално обработени, без действително да се направят тестове предварително.

Ако предпочитате минимално обработен мед заради текстурата му, най-добре е да го купите от местен пчелар, тъй като е много по-малко вероятно да бъдат ултрафилтрирани.

Суровият и обикновеният мед се обработват по различен начин.

Суровият мед се прецежда само преди да бъде бутилиран, което означава, че запазва повечето от полезните хранителни вещества и антиоксиданти, които естествено съдържа.

Обратно, обикновеният мед може да бъде подложен на различни обработки, които могат да премахнат полезните хранителни вещества като цветен прашец и да намалят нивото на антиоксиданти

Когато става въпрос за избор на здравословен мед, най-добрият ви залог е да отидете суров, за да знаете точно какво получавате.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес