Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички жени лъжат и ето защо го правят!

25 февруари 2022, 19:30 часа

Може да е дразнещо да се каже отново, че жените са морално по-хлъзгави от мъжете (точно както в Битие), но може да се твърди, че жените лъжат повече, защото са „по-дипломатични“.

Проучването, финансирано от застрахователна компания, установи, че огромното мнозинство лъжи са били изречени, за да накарат някого да се почувства по-добре, да избегне неприятности или да направи живота си по-опростен (и много рядко с користна цел). Това важи както за мъжките, така и за женските лъжи, като единствената ясна разлика е, че жените го правят по-често – някои до 30 пъти на ден.

Но кое е онова, което прави жените толкова възхитителни в нашите очи, ако не заслужават доверие? Изглежда, че която и страна в този дебат да предпочитате, ще намерите много доказателства в подкрепа на идеята, че жените са склонни да бъдат мили. Те са биологично програмирани да се грижат за безпомощни бебета. Една от често отбелязваните разлики между мъжкия и женския мозък се отнася до използването на езика. Мъжете очевидно обработват езика до голяма степен от лявата страна, докато жените са склонни да се справят с езика в двете полукълба.

Това може да обясни защо момичетата по принцип превъзхождат момчетата на ниво езиково развитие - защото имат достъп до по-сложни, емоционални, интуитивни средства за обработка на вербална информация. Някои хора ще кажат, че жените са били принуждавани да бъдат грижовни и отстъпчиви като част от дългосрочна кампания за промиване на мозъци. Резултатът от това може да бъде, че често е по-лесно за жените не само да разчитат ефектите на речта върху другите, но и да приспособят собствената си реч, за да предизвикат възможно най-добрата реакция: с други думи, да кажат на хората това, което искат да чуят.

И така, женските добронамерени лъжи генетично подкрепени ли са или културно диктувани? Новите разработки в неврологията хвърлят светлина върху подчертаните разлики между мъжкия и женския мозък. Но в случай, че схващането, че „мъжете и жените мислят различно“ заплашва да направи нещата твърде прости, трябва да вземем предвид подхранващ елемент под формата на генетични превключватели – гени, които се активират (или не) от фактори на околната среда.

Мъжете могат да бъдат невероятно емоционално отзивчиви и могат да разказват също толкова добре, колкото жените. Невропластичността е такава, че различни мозъци могат да се развиват в значително различни посоки, създавайки велики жени математици и мъже доктори.

Това че жените лъжат повече не ги прави по-добри от мъжете, или по-лоши от мъжете, или дори фундаментално много различни. Не само възпитанието може да ни засегне на генетично ниво, което потенциално ни прави по-биологично склонни да реагираме емоционално. Всички ние имаме способността да бъдем социализирани по този или онзи начин, да се идентифицираме с един или друг пол, и телата ни да реагират съответно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес