Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички използваме думата катарзис, но малко хора знаят нейното значение

15 януари 2024, 07:45 часа

Според Тълковния речник катарзис е “душевно или духовно пречистване чрез силни трагични, емоционални сблъсъци и преживявания”. Катарзисът лежи в основата на психоаналитичната теория.

В психоанализата

Според терапевти и психолози катарзисът е външна проява на силни емоции, която води до облекчение на индивида. За първи път този термин се използва в психологията от Йозеф Бройер, колега на “бащата на психоанализата” Зигмунд Фройд. Йозеф Бройер прилага хипноза върху пациентите си, за да им помогне да “извадят” скрити травматични емоции, за да ги избави от хистерия. По-късно Фройд използва концепцията за катарзиса и вярва, че човек може да се излекува, само ако осъзнае дълбоките, неосъзнати емоции и мисли. 

Още: 5 положителни промени, които изгарянето на тази невероятна течност може да внесе във вашия дом

Примери за катарзис

Физически упражнения

Доказано е, че физическата активност подобрява настроението и намалява тревожността. Много хора успяват чрез спорта да анализират емоциите си, което води до облекчение и им помага да преодолеят травмиращи събития.

Изкуство

Още: Как да изчистите кармата през Нова година: съвети за тези, които искат да започнат живота от нулата

Изкуството има пречистващ ефект върху хората, които му се наслаждават и разпознават себе си в някои творби. Може да гледате тъжен филм за самотно дете и да се замислите за отношението и връзките със собствените си родители или деца.

Преживяна загуба

Личната загуба е силен катализатор на катарзиса. Загубата може да бъде от различно естество - смърт на близък човек, развод, загуба на работа, пари, приятел. Подобни житейски обрати предизвикват чувства, притежаващи силата да хвърлят човек в бездната на отчаянието, да го изпълнят с благодарност или да го накарат да преосмисли живота си. Подобно чувство изпитваме на погребение. В такива случаи тъгата се оказва най-добрият отдушник.

Писане

Още: Кое е най-лесното пречистване на черния дроб с естествени средства?

Сред терапевтичните методи е и писането - водене на дневник. По този начин човек по-лесно визуализира и анализира собствените си чувства, което му помага да се справи в трудна ситуация.

В Древна Гърция

Понятието “катарзис” в психологията се използва от миналия век, но произходът на думата е от древни времена. За първи път “катарзис” се използва от гръцкия философ Аристотел в неговия труд “Поетика” около 330 г.пр.н.е. Думата е един от лесните отговори на въпроса защо елините обичат да ходят на театър.
Терминът произлиза от гръцката дума katharsis, което означава “пречистване, почистване”. Аристотел използва тази дума, за да опише емоционалната реакция на публиката към пиесата. Аристотел смята, че публиката изпитва освобождаване на емоции като страх и състрадание, докато сюжетът на пиесата се развива. Това емоционално освобождаване е един вид форма на пречистване на душата.

Древногръцкият философ вярва, че катарзисът е необходима част от театралното преживяване, тъй като позволява на зрителите да се идентифицират с героите, да изпитат техните вълнения и по-добре да разберат спецификата на човешкото състояние. Според Аристотел това емоционално освобождаване има благотворен ефект върху хората, защото им помага да изпитат чувство на разбиране, макар и в резултат на емоционално разтърсване.

Още: ТОП 5 растения, които ще пречистят въздуха във вашия дом

Много теоретици и режисьори през вековете използват концепцията за катарзис. И днес се смята, че зрителите трябва да бъдат емоционални развълнувани, за да разберат историята и героите в нея.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес