Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Високото кръвно, измерено в легнало положение, предсказва проблеми на сърцето

25 октомври 2023, 09:10 часа

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е значителен рисков фактор за сърдечни заболявания и други сърдечносъдови проблеми. Обикновено то се измерва в клинична обстановка, когато пациентите са в изправено положение. Последните проучвания обаче показват, че измерването на кръвното налягане в легнало положение може да даде по-точна прогноза за сърдечни проблеми.

Традиционно кръвното налягане се измерва при седнал пациент, тъй като това е удобен и широко приет метод. Този подход обаче може да не осигурява най-точното представяне на сърдечносъдовото здраве на индивида. Когато човек е в изправено положение, тялото му трябва да работи срещу гравитацията, за да изпомпва кръв към мозъка, което понякога може да доведе до по-високи стойности на кръвното налягане, отколкото когато е в легнало положение. Това може да доведе до т.нар. синдром на бялата престилка, при който притеснението от самата клинична обстановка може да доведе до повишаване на кръвното налягане, което може да доведе до погрешна диагноза или прекомерно лечение.

Високо кръвно - ето кой симптом с очите го издава

Проучване установи, че измерването на кръвното налягане, когато пациентите са в легнало положение, дава по-надеждни данни за прогнозиране на сърдечни проблеми. Изследователите са установили, че този метод дава по-ниски стойности на систоличното и диастоличното кръвно налягане, което може да намали риска от свръхдиагностициране на хипертонията и последващо свръхлечение. Това е особено важно, като се имат предвид потенциалните странични ефекти и разходи, свързани с ненужните лекарства и интервенции.

Последиците от това проучване са дълбоки. По-точната оценка на кръвното налягане може да даде по-добра информация при вземането на решения за лечение и да помогне за ранното идентифициране на проблеми със здравето на сърцето, като например атеросклероза, аритмии и други сърдечни състояния. Освен това този подход може да бъде особено полезен за лица, които страдат от "маскирана хипертония", при която кръвното им налягане е повишено извън клиничната среда, но изглежда нормално по време на посещение при лекар.

Високо кръвно през нощта и сутринта - лекар разкри защо е най-опасно

Важно е да се отбележи, че лежането е само един от факторите, които могат да повлияят на показанията на кръвното налягане. Фактори като стрес, физическа активност и диета също играят важна роля. Въпреки това включването на измерването на кръвното налягане в легнало положение в рутинната клинична практика би могло да предложи по-цялостна картина на сърдечносъдовото здраве на индивида.

Начинът, по който измерваме кръвното налягане, оказва значително влияние върху разбирането ни за здравето на сърцето. Измерването на показанията в легнало положение може да осигури по-точно отразяване на сърдечносъдовия статус на пациентите, като намали риска от погрешна диагноза и прекомерно лечение. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания и клинични насоки, този подход има потенциала да революционизира оценката и лечението на високото кръвно налягане, като в крайна сметка допринесе за по-добри резултати по отношение на сърдечното здраве на хората по целия свят.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес