Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте коя кръвна група е най-податлива към заболявания

19 ноември 2020, 10:50 часа

Учени и лекари намират все по-голяма връзка между кръвната група и здравето ни, колко можем да се справим с различните заболявания и как те протичат при нас. Знаем, че има четири кръвни групи, които са резултат от еволюцията – A, B, AB и 0. Знаем също, че всички кръвни групи имат огромна разлика помежду си и е важно да знаем коя е нашата.

Още през далечната 1930 година австрийски лекар на име Карл Ландштайнер е открил, че има три кръвни групи – A, B и 0. Това откритие му донесло Нобелова награда за особени постижения в медицината. Няколко години по-късно е била открита и последната кръвна група – AB.

Трябва да знаем, че антигените, обвивката около червените кръвни телца, които помагат на тялото да разпознае кои кръвни клетки са нашите, са това, което различава кръвните групи една от друга. В такъв смисъл, ако пациент от кръвна група B получи кръв от човек с кръвна група AB, антителата му ще отхвърлят чуждата кръвна група. Това обаче е опасно, защото има риск от съсирване на кръвта, което е животозастрашаващо състояние.

Има два основни вида антигени, които обгръщат кръвните клетки. Тези антигени наричаме A и B. Ако вашата кръвна група е AB, това означава, че тя има и от двата антигена. Ако обаче сте кръвна група 0, значи ви липсват и двата антигена, затова антителата на пациенти с кръвна група 0 могат да атакуват тези антигени, ако приемат кръвта, която има. Това е и причината хора с кръвна група  0 да приемат кръв само от същата кръвна група.

Кръвна група А е най-старата кръвна група, а всички други видове са създадени в резултат на еволюцията, която са била нужна на човек, за да оцелее, т.е. да може да се бори с някои болести. Тази еволюция можем да наречем „мутация“. Смята се, че преди 5 млн. години е възникнала кръвна група 0, а след това и всички останали.

Учените смятат, че именно тези мутирали кръвни групи са оцелели, защото са били най-устойчиви срещу заболяванията. След време се установило, че клетките, заразени с малария не се свързват с група B и 0. Това значи, че тези хора с били по-устойчиви на малария от лица, които били с първоизточника на всички кръвни групи – А.

Според някои лекари и учени това е една от теориите, които поставя кръвна група А в позиция на най-слабата кръвна група.



 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес